• DOLAR 32.599
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2509.781
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bölgesel gelir dağılımı verilerini açıkladı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013 yılı sonuçlarına göre, bölgelerin önemli bir bölümünde gelir dağılımı eşitsizlik göstergesi GİNİ katsayısında 2012 yılı sonuçlarına göre düşüş gözlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1’e göre, on iki bölgenin yedisinde GİNİ katsayısında azalma görülürken, beş bölgede bir önceki yıla göre artış gözlendi. 

Bölgeler itibariyle en önemli düşüş, Doğu Marmara Bölgesinde, en önemli artış ise Batı Anadolu Bölgesinde gerçekleşti.

Bölgesel gelir dağılımında gözlenen iyileşme, aynı zamanda en yüksek gelir ile en düşük gelirliler arasındaki farkın azalması ile de kendini gösterdi.  En zengin kesimin gelirinin en yoksul kesimin gelirine oranı olarak hesaplanan P80/P20  katsayısı bölgelerin önemli bir bölümünde düşerken, İstanbul, Batı Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde ise bir önceki yıla göre arttı.

Ortalama gelir artışında Doğu Karadeniz Bölgesi önde

Araştırmanın sonuçlarına göre; bir önceki yıla göre eşdeğer ortalama hanehalkı gelirindeki en yüksek artış yüzde 18,9 ile Doğu Karadeniz Bölgesinde gerçekleşirken, bunu yüzde 17,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izledi.

Bir önceki yıla göre gelir artışının en düşük olduğu bölge yüzde 3,6 ile Orta Anadolu Bölgesi iken, gelir artışının en düşük olduğu ikinci bölge yüzde 9,3 ile Ege Bölgesi oldu. (İLKHA)