• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mekke`nin fethi, yılbaşı kutlamalarının gölgesinde kalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılbaşı  gecesinin Mekke`nin fethi olmasına rağmen, toplumda ahlaki yozlaşmaya yol açan etkinliklerin gölgesinde kaldığını kaydeden Emekli İmam Basri Demir, bunların Müslümanlar açısından tehlikeli olduğunu belirterek Müslümanların uyanık olmasını istedi.

Yılbaşında Mekke`nin fethedildiğini ve  Müslümanlar açısından aslında  ‘Fetih Gecesi` olduğunu, bu nedenle yılbaşına alternatif olarak Mekke`nin fethinin kutlanması gerektiğini belirten Demir, “Mekke`nin fethi böyle bir gecenin gölgesinde kalıyor. Biliyoruz küçük çaplı da olsa, bazı İslamî STK`lar ile İslami hassasiyeti olan bazı camialar, Mekke`nin fethinin, yılbaşının gölgesinde kalmaması adına, etkinlikler düzenliyorlar. Burada Mekke`nin fethi etkinliğini düzenleyen organizasyonlara da, peşinen kendilerinden ‘Allah razı olsun` diyorum. Yalnız, ‘Müslümanların böyle bir geceyi nasıl geçirmeleri gerek, ya da  nasıl geçirmemeleri gerek?` sorusunu sormak gerekir. Müslümanlar bu gecelerini en azından mutat bir gece, yani  sıradan bir gece olarak geçirebilirler” dedi.

Miladi yılbaşının, Hz. İsa`nın doğumu olarak kutlanmasının yanlış bir davranış olduğunu dile getiren Demir,Peygamberlerin ortak özelliklerindendir tebliğ. Hz. İsa da, Allah-u Teâlâ`nın kendisine  verdiği tebliğ görevini hiç şüphesiz eksiksiz bir şekilde yerine getirerek, yaşadığı dönemin insanlarını tebliğ etmiştir. Ve günümüzde yaşaydı hiç şüphesiz, “Emri bil maruf nehyi anil münker yani, iyiliği emretme kötülükten men etme kuralını devreye koyardı diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

“Kumar, fertleri ve toplumu ifsat ettiği için haram kılınmıştır”

Demir konuşmasının devamında, “Allah`u Teâlâ`nın koyduğu helaller ve yasaklar, mutlaka hikmetlere binaendir. Şimdi kumar veya bununla bağlantılı içkili içecekler, şans oyunları, fal ve dikili taşlar ile ilgili, Allah Teâlâ`nın Kuran-ı Kerim`deki  Maide Suresi`nin 90.-91. ayetlerinde emirler vardır. Dolayısıyla Allah`u Teâlâ bu ayetlerde, insanların ve toplumların huzurunu, barışını, saadet içerisinde yaşamalarını, ahiret hayatlarını zarara sokacak bu fiillerden sakınmalarını emrediyor. Bu yılbaşı kutlamalarına da bu açıdan bakılabilir. Kumar helal olmadığı gibi ferdi, aileyi ve toplumu ifsat eden bir kazanç olduğundan dolayı haramdır” şeklinde konuştu.

“Helal dairesinde yaşamak, Müslüman için keyfe kâfidir”

Yılbaşı kutlamalarının, Müslümanlar için, ahlakın yozlaştırılması zararından başka bir getirisinin olmadığına dikkat çeken İmam Basri Demir,  bu tür etkinlikleri fırsat bilerek bazı televizyon kanalları tarafından, toplumun ahlaki yozlaşmasına neden olacak görüntülerin ve programların yayınladıklarını belirterek, “Bunlar nefse hoş gelebilir, ama haramdır ve birer tuzaktır. Allah`u Teâlâ haramın karşısında mutlaka bir helal da yaratmıştır. Yani helal dairesinde yaşamak, bizler için keyfe kâfi iken, haramın çerçevesinde dolaşmanın bize getireceği bir güzellikten bahsedilemez. Dolayısıyla zamanımızın kıymetini iyi bilmeli, zamandan hesaba çekileceğimizi bilmeli, eğlence programlarından, aklımızı başımızdan alacak, maneviyatımızı karartacak, ailemizin düzenini bozacak icraatlardan vazgeçmek lazım. Helalini Allah`tan temin etmek ve o uğurda çalışmak, çabalamak lazım.” tavsiyelerinde bulundu.  (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir