• DOLAR 32.578
  • EURO 35.037
  • ALTIN 2426.092
  • ...
 Hz İsa`nın doğum günü, Allah`a isyanla kutlanamaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof.Dr. Abdulaziz Beki, yaklaşmakta olan, yılbaşı kutlamaları ve milli piyango çekilişleri ile ilgili  İlke haber Ajansına(İLKHA) önemli çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof.Dr. Beki açıklamasında,  “İslam`a göre bugünkü Batının ve Hıristiyanların yılbaşı kutlamaları, kesinlikle İncil`in ve Hz İsa`nın (a.s) ruhuna uygun değildir. Milli piyango ise bir çeşit kumardır.”dedi.

 “İslam, aybaşlarını,  hafta ve yılbaşlarını kutlamaya karşı değildir”

İslam nazarında bütün zamanlar birbirine karşı eşit olduğunu, kutsal zamanlara kutsiyet kazandıranın ise, içinde cereyan eden hadiseler olduğunu belirten Beki, “İslam açısından zaman ve mekânlar bir ilahi nimettir. İslam, aybaşlarını,  hafta ve yılbaşlarını kutlamaya karşı değildir. İşte İslam`ın olaylara bakış açısı budur. İslam, zamanları ve mekânları içinde cereyan eden olayların özeliklerine ve mahiyetlerine göre değerlendiriyor.  Her şeyi evirip-çeviren Allah`tır.” ifadelerini kullandı.”

İslam dini, aybaşlarını ve yılbaşlarını kutlamaya karşı olmadığını belirten Beki, “Peygamber Efendimiz her pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutuyordu. Ona ‘Niçin bu günlerde oruç tutuyorsunuz?` denildiğinde; ‘Ben Pazartesi günü dünyaya geldim`  diye cevap verir. Bu demektir? Bir bakıma Efendimiz kendi doğumunu kutluyor. Ama nasıl kutluyor? Allah`a karşı isyan etmekle değil, Allah`a karşı şükür ederek, ubudiyetini arz ederek kutluyor. Efendimiz, ‘ Beni bir insan olarak yarattın. Kendine kul kabul ederek, insanlar içinde beni Peygamber olarak seçtin` şeklinde şükür ediyor. Dolayısıyla bizi Allah`a ne yaklaştırıyorsa şüphesiz en güzeli odur. Bizi Allah`tan ne uzaklaştırıyorsa, en kötü durum da odur.” vurgusunda bulundu.

“Bir kutlama, Allah`a karşı isyanla, dansla ve benzeri şeylerle yapılamaz”

Beki,  konuşmasına şöyle devam etti: “Bir kutlama, içkiyle, Allah`a karşı isyanla, dansla ve benzeri şeylerle yapılamaz. Bu tür kutlamaların İslam`da yeri yoktur. Allah-u Teâlâ bizleri 2014`te öldürmedi ve 2015`e kavuşturduğu için ne yapmamız gerekiyor? Allah` a şükür etmemiz gerekiyor. Biz hicri yılbaşını nasıl kutluyoruz? Gecesini ibadetle, teheccüdle ve gündüzünü de oruçla kutluyoruz. Dolayısıyla yılbaşları bu şekil kutlanır. En azından günah ve masiyet işlemeyelim.”

“Hz İsa(a.s)`ın doğum günü, içkiyle ve Allah`a karşı isyanla kutlanamaz”

Hıristiyanların yaptığı kutlamaların Hz İsa`yla (a.s) alakasının olmadığını söyleyen Beki, “Hz İsa`ın (a.s) doğumu münasebetiyle olsa da doğru değildir. Çünkü o bir peygamberdir. Öyle  bir Peygamberin doğumu böyle kutlanılmaz. Hıristiyanların her yıl yaptığı kutlamalar doğru değildir.  Hz İsa büyük bir peygamberdir, o büyük Peygamberin doğum günü, içkiyle, dansla ve Allah`a karşı isyanla kutlanmamalıdır. Dolayısıyla İslam`ın ve Müslümanların en büyük görevi, Peygamberlerin kişiliklerini ve şahsiyetlerini muhafaza etmesidir ve İslam bunu yapıyor da Allah`ın izniyle.”dedi.

“Tertemiz duygularla yeni bir yıla başlangıç yapmalıyız”

Bir yıl geride bırakılmışsa, o yılın muhasebesi yapılarak, yeni bir yılla öyle girilmesi gerektiğini belirten Beki, “Bir seneyi bitirip, yeni bir seneye giriyoruz. Yeni bir zamanın nimet iklimine giriyoruz. Acaba geçen sene içinde nerde ve ne kadar zarar ettim. Kârım ne oldu? Yani manevi açıdan bir muhasebede bulunarak,  yaptığımız günah ve masiyetleri düşünerek,  bir daha yapmamak üzere kendimize çeki düzen vermeliyiz. Tertemiz duygularla yeni bir yıla başlangıç yapmalıyız. Geçen yılda, Allah`a, mahlûka ve ana babaya karşı hukukumuzu yerine getirdik mi, getirmedik mi? Eğer, yerine getirdikse, gelecek yılda biraz daha dikkat ederek güzel hasletlerimizi artırmamız gerekiyor. Yok, bu konuda eksikliklerimiz varsa, bunların izalesi için gayret etmemiz lazım. Her günah ve masiyet hakikat noktasında bir matem günüdür. Kulun günah işlemediği gün ise, onun için bir zafer günüdür. Nefsine ve şeytana karşı muzaffer olmuştur.” dedi.

“Hem dünyada mutlu bir hayat, hem de ebedi hayatı kazanmak için bir yatırım yapmak gerekir”

Yaşadığımız hayatın ve zamanın kıymetini bilmemiz gerektiğini vurgulayan Beki, “Ömür bir nimettir, ama sonsuz değildir. Hayat, haftalardan, aylardan ve yıllardan ibarettir. Geçicidir, bazı insanlar, hayatlarını dünyalık şeylerle değerlendirirken, 60 sene, 60 altındır. 70 sene, 70 altındır, derler. Bu 60 altın niçin verilmiştir? İşte bu altın değerindeki yılları;  ‘Hem dünyada mutlu bir hayatı kazanmak ve hem de ebedi hayatı kazanmak için bir yatırım yapmak içindir` çünkü bizler iki hayata da adayız ve inanıyoruz. Dolayısıyla yapılan her hareket bu cihette düşünülerek yapılması lazım.”ifadelerine yer verdi.

“Milli piyango bir çeşit kumardır”

Milli piyangonun bir çeşit kumar olduğunu belirten Beki, “Milli piyango aslında gayri millidir. Kumar da ayetle yasaklanmıştır. Rabbimiz ‘ Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.` buyuruyor. Her türlü alkollü içecekler ve aynı şekilde her türlü kumar çeşitleri yasaklanmıştır. Kumar nedir? Kumar, emek vermeden elde edilen kazançtır. Başkasını sömürmedir. Bağış ve hediyeler hariç. Kumar aynı zamanda bir hiledir, ya olur, ya da olmaz. Hayali şeyler üzerine yapılıyor. Kumar nice ailelerin yıkılmasına ve nice insanların intihar etmesine sebep oluyor. Kumarın sonu hüsrandır.” ifadelerini kullandı.

“Batının ve Hıristiyanların yılbaşı kutlamaları, kesinlikle İncil`in ve Hz İsa`nın (a.s) ruhuna aykırıdır”

Beki, konuşmasının sonunda, “İslam`a göre bugünkü Batının ve Hıristiyanların yılbaşı kutlamaları, kesinlikle İncil`in ve Hz İsa`nın (a.s) ruhuna uygun değildir. Başta bunu vurgulamamız gerekir. Biz İsa`ya (a.s) olan saygımızdan dolayı bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz, yanlış buluyoruz. İlla kutlanacaksa, herkes oruç tutsun. Geceyi ibadetle ve gündüzünü de oruçla geçirsin. Tövbe ve İstiğfar etsinler. Yeni bir yıla kavuştukları için Allah`a şükür ve hamd edilsin. Allah`a ve mahlûkata karşı ilişkiler iyi tutulsun.” Sözlerine yer verdi.  (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir