• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
Kurtulmuş:"Ortadoğu'da barış olmadan dünyada barış olmaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) “Ortadoğu'da barış aktörler sorunlar ve çözüm arayışları” sempozyumuna, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, NATO eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Cemal Kalyoncu, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, bürokratlar, STK  temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 “Ortadoğu'da barış aktörler sorunlar ve çözüm arayışları” sempozyumunda konuşan Kurtulmuş, İsrail’in sürekli saldırgan bir tutum içerisine girerek Gazze'yi işgal ettiğini, İsrail ve Filistin arasında barış olmadan dünyada barışın mümkün olamayacağını vurgulayarak, İsrail’in artık sürekli her fırsatta saldırgan tutumundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Ortadoğu'da barış olmadan dünyada barışın mümkün olamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, “Bugün konuştuğumuz ve yaşadığımız kaosların başlangıcı yeni değildir. İnsanlık özellikle son bir asır boyunca fiili olarak dengesizlik durumunu, savaş, kriz ve kaos dönemini yaşamaktadır. Esasında Birinci Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan bu süreç, bugün de tüm canlılığıyla devam ediyor. Bu süreci ortaya çıkaran en temel sorun, küresel bir barış düzeninin kaybedilmiş olmasıdır. Suriye’deki kriz hala çözülemedi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hâkimlerin gücü üzerine bir sistem kuruldu. BM bugünkü yapısı ile krizleri çözen, savaşları sonlandıran bir yapı değil. Bakın Suriye’deki savaş 4. Yılına girmek üzere. Eğer Suriye’de petrol olmuş olsaydı, savaş bu kadar devam eder miydi? BM savaşları sonlandıran, bir yapı olmadığı gibi, aksine kim BM Güvenlik Konseyinde güçlü bir ülkeyse, onun borusunun öttüğü bir dünya tablosu oluştu.” dedi

İsrail'in hiçbir zaman çok da barışçıl bir tutum içerisinde olmadığını dile getiren Kurtulmuş, “Ne zaman Ortadoğu’da işler düzelecek olsa, İsrail yeniden saldırgan bir tutum içerisine giriyor. Gazze'yi işgal ediyor. İsrail askerleri Mescid-i Aksa'ya botlarıyla giriyor. İsrail Ortadoğu’da barışı sürekli sekteye uğratıyor. Yani İsrail'in çok da barışçıl bir tutum içerisinde olmadığını her defasında görüyoruz. İsrail ve Filistin arasında barış olmadan Ortadoğu ve dünya barışının sağlanması mümkün değildir. Ancak bu durum İsrail için de çok sürdürülebilir bir durum değil. Allah’a hamd olsun, bu gün bir çok ülke Filistin’i tanımaya başladı.” şeklinde konuştu

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yaptığı konuşmada, Ortadoğu’nun önemli bir sınavdan geçtiğini, Gaziantep halkının, komşuda yaşanan olaylara duyarsız kalmadığını, uluslararası toplumun standart bakışını bu bölgede devam ettirmediklerini, büyük bir fedakârlıkla bu mücadeleyi verdiklerini belirtti.

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise, Gaziantep'in tarih boyunca pek çok olay yaşadığını hala da yaşamaya devam ettiğini söyledi.

Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Eski NATO Genel Sekreteri Rasmussen Nizip'teki Suriye mültecilerin kaldığı kampta incelemelerde bulunmak üzere Nizip’e gitti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir