• DOLAR 32.536
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2478.061
  • ...
İran: Karayılan`ı niye vermeyelim?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede Murat Karayılan sorusuna da cevap verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ``PKK ve PJAK`a karşı mücadele kararlılığımız, ortak kararlılığımız en güçlü şekilde devam edecek. Bundan sonra da ortak bir eylem planı içinde bu tehdidi tümüyle tasfiye edene kadar birlikte çalışacağız. Bütün bölge ülkelerini ve bölge halklarını tehdit eden bu örgütlere karşı bölgesel bir dayanışmanın olması kaçınılmazdır`` diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye ile İran arasındaki bütün mekanizmaların çalıştırılacağını, Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısının en kısa zamanda gerçekleştirileceğini belirterek iki ülke dışişleri bakanları olarak bu koordinasyonu en etkin şekilde sürdürülmesi konusunda temasları devam ettireceklerini bildirdi.

Salihi ile görüşmelerde iki ülkenin de ortak sorununa karşı mücadeleyi kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, konuk bakanın kendisine bu konudaki iki ülke dayanışmasını güçlü şekilde vurguladığını belirterek, Salihi`ye teşekkür etti.

``Biz PKK ve PJAK`ı bölgemizdeki istikrarı, Türk, Kürt, İran halklarını ortak olarak tehdit eden bir odak olarak görüyoruz`` diyen Davutoğlu, son dönemde iki ülke istihbarat ve güvenlik kurumları arasında, ortak mücadele bağlamında çok önemli adımlar atıldığını kaydetti.

KARAYILAN SORUSU

İran dışışleri bakanı Salihi birkaç ay önce, PKK lideri Murat Karayılan`ın yakalanmasıyla ilgili İran basınında çıkan haberlerle ilgili soruya, "Karayılan hiçbir zaman İran tarafından yakalanmamıştır. Tabi ki yakalansaydı neden onu serbest bırakalım ki? Türk kardeşlerimize verirdik. Bizim nasıl bir çıkarımız olabilir ki paylaşmayalım?

Davutoğlu da konuyla ilgili, "Bu konularda aramızda yeterli iletişim kanalları mevcut. Türkiye ve İran, PKK ile PJAK arasında fark gözetilmemektedir. Salihi, böyle bir durum olmadığını söyledi. Ben de bunu kamuoyu ile paylaştım. Aynı gün şunu da söyledim, bu tür spekülatif haberlerden daha çok resmi kanalların açıklamalarına itibar edilmeli. Özellikle bugünlerde Türkiye ile İran arasındaki dostluğu bozmak için birçok açıklama olabiliyor. Biz bunlara fırsat vermiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir