• DOLAR 32.314
  • EURO 35.104
  • ALTIN 2278.36
  • ...
SON DAKİKA
“Bingöl balı Anzer balından daha kaliteli”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl balının Anzer balından daha kaliteli olduğunu ileri süren Bingöl  Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl balının tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bingöl`deki basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Üzer, Bingöl balının tanıtımı için basın mensuplarından destek istedi.

“Bingöl balı Anzer balından daha kalitelidir”

Bingöl Balının hak ettiği ilgiyi görmesi için yoğun çalışma içinde olduklarını belirten Üzer, tanıtım için medyaya ihtiyaç duyduklarını ve bu nedenle destek istediklerini belirterek, tanıtım eksikliğinden dolayı Bingöl balının hak ettiği değeri görmediğini söyledi.

“Bingöl balını yeterince tanıtırsak Anzer balı gibi hak ettiği ilgiyi görür”

Üzer, “Erzurum`da yapılan bir toplantıda Bingöl ve Anzer balını örnek olarak gösterdiler. Numunenin kimden alındığını sorduğumda ise, özel bir bal firmasından aldıklarını belirttiler. Firma ballarının toplanan karışımlardan oluştuğunu ve Bingöl`de ilk elden numune alınması durumunda daha kaliteli sonuç çıkacağını belirttim. Bunu söyleyince bana hak verdiler.  Burada asıl sorun tanıtım sorunu. Bingöl Balını yeterince tanıtırsak Anzer balı gibi hak ettiği ilgiyi görür” dedi.

“Bingöl balını sık sık gündeme getirirsek, üretime artı katkı sağlanır”

Bingöl denince akla balın geldiğini belirten Üzer, “Medyamız da Bingöl balını sık sık gündeme getirirse üretime artı katkı sağlanır. Bingöl balını tanıtmak için bal festivali düzenlemeyi hedefliyoruz. Düzenleyeceğimiz bal festivalini, mahsulün toplandığı zamanlarda yapıp geleneksel hale getireceğiz” dedi.

Üzer, Bingöl`de arıcıların yaşadığı sorunları da gündeme getirerek sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi.  

“Bal Üretimi Özendirilmeli”

Bal üretiminin özendirilmesi gerektiğini söyleyen Bingöl Üniversitesi Arıcılık Bölümü Başkanı Mehmet Ali Kutlu, “Bunun tanıtımı da birliklere düşer. Bingöl balı hak ettiği yere maalesef gelemedi. Sebebine gelince ise, kısırsız çekişmeler gibi nedenler. Bingöl balı, elde edildiği çeşitlilik ve yöre bakımından yörenin en iyisi. Anzer Balı`ndan iyi mi? Tabi, bu konuda yeterince çalışma yapılamadı. Biz balların hangi bitkilerden elde edildiğine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptık. Bunu yayın haline getirdik, bu bir ölçüdür. Bunun dışında maalesef kayda değer bir çalışma yok” dedi.

Bingöl Balının tanıtımı için Arıcılar Birliğine büyük görev düştüğünü belirten Kutlu, “Sizin üzerinize düşen sempozyumlar, festivaller düzenleyerek Bingöl balını sürekli gündemde tutarak, hak ettiği değeri kazandırmak. Şu an bir takım çalışmalar yürütülüyor, ancak yavaş  yürüyor. Bunu hızlandırmak gerekiyor. Arıcılıkta sadece bal değil, biraz farklılık ta oluşturmak gerekiyor. Balı herkes üretiyor, bunun yanında polen, propolis, arı sütü, ana arı üretimi de yapmak gerekiyor. Bingöl`de her yıl 50 bin ana arı üretimine ihtiyaç var, ama Bingöl`de ana arı üretim merkezi yok. Birliğin bunu tetikleyip bir yere getirmesi gerekiyor. Bizim yapacağımız eğitimdir, eğitim konusunda da yanınızdayız. Bingöl balının Anzer balı gibi tanınmaması için bir neden yok. Altyapı var, üniversitemizde laboratuarımız var” dedi.

“Ucuz ballara dikkat!”

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Harun Toker, ise Arıcılar Birliği ile ortak çalıştıklarını ve arıcılara destek verdiklerini söyledi.

Toker, piyasadaki ucuz bal tehlikesine de dikkat çekerek, “Ekonomik nedenlerle bal ucuz diye tercih edilebilir ama bu sağlıklı olmuyor. Mümkün olduğunca hakiki bal tüketmek gerekiyor. Bu noktada Bingöl Balını daha iyi tanıtmak gerekiyor. Birliğimizin planladığı festivalde pazarlama ve tanıtım için güzel bir organizasyon olacaktır.” dedi.

Toker, bal üretiminin artması ve Bingöl Balının tanıtımı için Arıcılar Birliği ile işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.   (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir