• DOLAR 32.511
  • EURO 34.583
  • ALTIN 2497.501
  • ...
Vali Aksoy: "Ermeni meselesinin soykırım olarak ifade edilmesi kabul edilemez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) tehcirin 100. yılı sebebiyle ‘Tehcirin 100. Yılında Osmanlı’nın Son Dönemindeki İsyanlar’ konulu uluslararası sempozyumun ilki yapıldı.

DÜ Kongre Merkezi’nde yapılan sempozyuma, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Rotherdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, bazı siyasilerin, Ermeni meselesini soykırım olarak ifade etmelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Tehcirin, Ermeni toplumuna karşı bir soykırım ifadesi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez”

Bugünkü değer yargılarıyla geçmişi değerlendirmenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Vali Aksoy, “Özellikle o şartlarda gerçekleştirilen tehcirin, Osmanlı Devleti içerisinde ‘Millet-i Sadıka’ diye adlandırılan Ermeni toplumuna karşı bir soykırım ifadesi olarak değerlendirilmesini de kabul etmek mümkün değildir. Böylesi hassas bir konunun uluslararası çevrelerce de gündemde tutulması, Türkiye Cumhuriyetine karşı bir baskı unsuru gibi öne sürülmesi de kabul edilebilir değildir. Özellikle bu konunun siyasiler tarafından gündeme alınarak bunun soykırım olarak ifade edilmesi de kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkelerin parlamentolarının 1915 olaylarını soykırım olarak ifade etmeleri ve bunu inkâr etmenin de suç kabul edildiği bir  takım kararların da var olduğunu görüyoruz.” dedi.

Rotherdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ise ‘Soykırım İddiaları ve 1915 Tehcir Kararnamesi’ başlıklı bir konuşma yaptı.

“Ermeni meselesi, İslam âleminde ve gayrı Müslim dünyada yeterince bilinmiyor”

Akgündüz, konuşmasında, “Ermeni meselesi, İslam âleminde ve gayrı Müslim dünyada yeterince bilinmiyor ya da yanlış biliniyor. Ermeni meselesi, neredeyse bir buçuk asır önce kucağımızda bulduğumuz, bugüne kadar da taşımak zorunda olduğumuz bir meseledir. Muhataplarının dışında pişirilen ve geliştirilen bu sorun, bin yıldır birbirine el kaldırmamış iki milleti bıçak sırtı gibi ikiye ayırmış, sönmeyen bir kin ve düşmanlık ateşini yakmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Vali Aksoy ile Rektör Saraç, konuşmalarının ardından katılımcılara plaket ve kitap hediye etti.

Sempozyum, 7 oturum halinde iki gün boyunca devam edecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir