• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
`Başını Açmazsan Sınavını İptal Ederiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis’in bir köyünde ikamet eden bir çocuk annesi Aygür Yanar`ın, sınav salonunda, Eskişehir’den Bitlis’e sınav görevlisi olarak gönderilen Prof. Dr. Altuğ İftar ile Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek Yüksek Okulu’nda görevli Yard. Doç. Dr. Cahit Taşdemir’in hakaretlerine maruz kaldığı ileri sürüldü. Yanar’ın, başörtüsünün yasak olmadığını belirtmesine rağmen Altuğ’un emriyle sınıf ortasında başörtüsünün çıkartıldığı iddia edildi.

Olaya tepki gösteren Bitlis’teki sivil toplum kuruluşları yasakçı zihniyet hakkında gerekli işlemlerin yapılması çağrısında bulundu.

Açıköğretim Fakültesi öğrencisi Aygür Yanar, sınıfta başörtülü sadece kendisinin olduğunu belirterek, “Sınıftaki görevliler başörtümden dolayı bana herhangi bir şey söylemediler, bir uyarıda bulunmadılar. Çünkü ÖSYM tarafından böyle bir yasak uygulama yoktu. Ancak sınıf görevlilerin dışında gözlemci olarak gelenler başörtü taktığımdan dolayı beni uyardılar. Başımı açmam için ısrar ettiler. `Başını açmazsan sınavını iptal ederiz` şeklinde iki defa tehdit ettiler. Bu tehditlere karşı sınavımın iptal edilmemesi için zoraki başımı açtım. Çok utandım. Bütün sınıf içinde rencide oldum. Sınava olan konsantremi de kaybettim. Bütün sınıf da aynı şekilde rahatsız oldu. Bana yapılan bu haksızlıktan dolayı görevlilerin cezalandırılmasını istiyorum.” dedi.

Aygür Yanar, bir anne olduğunu ve köyde ikamet ettiğini belirterek, “Çok zor şartlarda sınava hazırlanıyorum. Bir anne ve öğrenci olarak bu tür haksızlıkların son bulmasını istiyorum. Herkesin özgür olmasını ve eğitimini eşit şartlarda tamamlanmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

OLAYA SESSİZ KALMAYAN STK BAŞKANINI DA TEHDİT ETTİ: SINAVINI İPTAL EDERİM

Bu arada Bitlis’teki Birlik Haber Sen, Eğitim Bir Sen, Sağlık Sen, Büro Memur Sen, Enerji Birsen, Diyanet Sen, TOÇ Bir Sen, Bayındır Memur Sen, Ulaşım Memur Sen, Kültür Memur Sen ve Bem Bir Sen ortak açıklama yaparak olayı kınadı.

Başörtüsü rezaletini sınava girdiği salonda şahit olduğunu anlatan Birlik Haber Sen Bitlis İl Temsilcisi Nafiz Karakuzu, “Eskişehir ilinden görevli olarak gelen Prof. Dr. Altuğ İftar ve Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek Yüksek Okulu`nda görevli Yard. Doç. Dr. Cahit Taşdemir sınıfta başörtülü öğrenciye `başınızı açın, açmazsanız sınavınız iptal edilecektir` şeklinde ikazda bulundular. Aynı görevliler sınıfta yüksek sesle bağırarak bütün sınıfın dikkatini dağıttılar. Başörtülü öğrenci de `sınav kitapçığında başörtüsü ile ilgili herhangi bir yasağın olmadığını` ifade etti. Ancak görevliler açması için ısrar edince ben müdahale ettim.” diye konuştu.

Görevlilere yapılan bu uyarının keyfi bir uygulama olduğunu, ÖSYM tarafından başörtüsü ile öğrencilerin sınava girebileceğini hatırlattığını anlatan Karakuzu, “Bana da `sen karışma, sınavına bak, senin de sınavını iptal ederim` şeklinde tehditvari ifadeler kullandı. Ve sınıf görevlisine sınavımın iptal edilmesi için işlem yapılmasını istedi.” dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek Yüksek Okulu`nda görevli Yard. Doç. Dr. Cahit Taşdemir, sınav uygulama yönergesinde belirtilen kuralların uygulandığını öne sürdü. Taşdemir, “Bu yönergede kılık kıyafetle ilgili bir husus olmadığı için hiçbir öğrenciyi bu konuda uyarmadım. Yapılan suçlamalar mesnetsizdir. Böyle bir suçlamayı kabul etmiyorum.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir