• DOLAR 32.516
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2494.103
  • ...
Hür Der ve TESSEP`in Girişimleri Sonuç Verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OSMANİYE - Osmaniye`de başörtülü okumak isteyen kız öğrencilerin yaşadığı mağduriyetlerin son bulması için öğrenci velileri İnsani Hak ve Hürriyetleri Derneği`ne (Hür-Der) başvuruda bulundu. 52 STK`dan oluşan Hür-Der`in yönetim kurulu üyesi Av. Şaban Dalgın ile İkra Eğitim Der Genel Başkanı Av. Abdulgani Orhan mağduriyetlerin giderilmesi için bir heyetle il milli eğitim müdürlüğüne gittiler. 23 STK`yı temsil eden TESSEP Platformu başkanı Salih Demir, TESSEP koordinatörü Ekrem Ertaş, TESSEP üyesi Selahattin Yeniay ile Osmaniye TESSEP üyesi Abdülkadir Alakuş ve mağdur öğrenci velileri de heyette yer aldı.

Saatlerce Milli Eğitim Müdürünü Beklediler
75 STK adına girişimlere başlayan heyet ilk olarak il Milli Eğitim Müdürü Ali Sait Çalışkan ile görüşme talebinde bulundular. Ancak makamında bulunan Milli Eğitim Müdürü Çalışkan İl İdare Kurulu toplantısına gideceğini bu nedenle görüşemeyeceğini sekreteri vasıtasıyla bildirdi. Bunun üzerine heyet, müdürle toplantıdan sonra görüşmek istediklerini belirterek beklemeye başladılar. Fakat aradan saatler geçmesine rağmen milli Eğitim Müdürü Çalışkan makamına gelmedi.

Milli eğitim müdürüyle görüşemeyen heyet daha sonra müdürlüğün sekreterine yazılı olarak başörtülü öğrencilere uygulanacak prosedürü hatırlattıktan sonra müdürlükten ayrıldılar.

Okul Müdürü de Yerinde Yok
Daha sonra Yavuz Selim ilköğretim okuluna giden heyet orada da aynı durumla karşılaştı. Okul müdürü Adil Çimen`i yerinde bulamayan heyetten Av. Şaban Dalgın ve Av. Abdulgani Orhan müdür yardımcıları İshak Akgüner ile Hasan Erdem`e öğrencilere uygulanabilecek prosedürü hatırlattı.
 

Öğrenci velilerinden Sedat Uçar da daha önce verdiği ve işleme alınmayan dilekçeyi tekrar vermek istedi. Uçar`ın verdiği dilekçeyi almak istemeyen müdür yardımcısı İshak Akgüner avukatların girişimleri sonucu dilekçeyi aldı.
 

Heyet daha sonra sırasıyla Mimar Sinan İlköğretim Okulu ve Ertuğrul Gazi İlköğretim Okulu idarecileriyle görüşüp yasal prosedürü hatırlattı.

Öğrenciyi Okuldan Uzaklaştıranlar Hapisle Cezalandırılır
Avukat Şaban Dalgın okul idarecilerine `Bir öğrenciyi başörtüsü taktığından dolayı, sınıftan ve okuldan uzaklaştırıp eğitimini engellemek bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Bu kişiler yönetici ise cezası iki kat artırılır.` diyerek hiçbir şekilde eğitim hakkının engellenemeyeceğini ifade etti.

Talimat Milli Eğitim Müdüründen
Heyetin gittiği bütün okullarda idareciler Milli Eğitim Müdürü Ali Sait Çalışkan`ın talimatları doğrultusunda öğrencileri okula almadıklarını ve milli eğitim müdürüyle görüşülmesini istedi. Bunun üzerine STK temsilcileri tekrardan Osmaniye Milli Eğitim Müdürlüğüne gittiler. Milli Eğitim Müdürü Ali Said Çalışkanı yerinde bulamayan STK temsilcileri Eğitim Şube Müdürü Halil İbrahim Kahraman`la görüştüler. Kahraman`a yasal prosedürleri ve öğrencilere uygulanabilecek cezaları hatırlatan heyet, kanunun dışında herhangi bir yaptırımın uygulanamayacağını ve öğrencilerin sınıftan veya okuldan uzaklaştırılamayacağını belirttiler.

Ve ğrencileri Okula Alın Talimatı 
Şube Müdürü Kahraman ise, STK temsilcilerine `Siz gelmeden önce okul müdürlerine telefon açarak kız çocuklarını sınıfa alın, yasal prosedürleri uygulayın öğrencileri okuldan uzaklaştırmayın diye talimat verdik.` diyerek sıkıntının çözüme kavuşturulacağını dile getirdi. Bunun üzerine heyet Milli Eğitim Müdürlüğünden ayrıldılar.

Nurullah Sak - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir