• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
 Hükümlülere çıkarılan kitap engeline Hukukçulardan tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel müdürlüğünün,  Hapishane idarelerine gönderdiği “hükümlülerin gazete ve dergileri para ile satın alınması” şartının değerlendiren Avukat Mirhan Özbekli, bu yasal düzenlemenin cezaevindeki idareciler ve yönetim tarafından yanlış yorumlanarak, mahkumların ününe ciddi engeller çıkartabileceği, bu bakımdan da kötü sonuçlar oluşabileceğine dikkat çekerek, düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

“Cezaevi idaresi, mahkumun isteğini karşılamak zorundadır.”

Adalet Bakanlığının, bu yasal düzenlemeyi gözden geçirmesi gerektiğini belirten Özbekli, “Geçmişte de buna benzer muğlak kavramlar çıkartılarak, yasalar ya da yasal düzenlemeler ciddi anlamda hukuki problemleri doğurmuş. Burada Adalet Bakanlığına düşen görev, yasayla yasaklanmamış ve cezaevinde müstehcen içerikli yayın dışında, cezaevi idaresi, mahkumun her anlamda isteğini karşılamak zorundadır.” diye konuştu.

“Kitabını istiyorsan, bedelini öde!”

Avukat Özbekli, “Benim ailem veya benim arkadaşım, beğendiği bir kitabı bana hediye gönderdiğinde, Cezaevi İdaresi, ‘Sen bu kitabın parasını, kendi cezaevindeki hesabından ödemediğin için alamazsın. ‘Kitabını istiyorsan, bedelini öde.` diyebilecek. Maalesef Cezaevi idaresi, bu yasal düzenlemeyi uygularsa, önümüze böyle sorunlar çıkacaktır. Bu açıdan, kamuoyunun, basının ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bu konu üzerinde durmaları gerekmektedir. Adalet bakanlığı, bu yanlışı düzeltmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Mahkumların ününe ciddi engeller çıkartabilir.”

Söz konusu yasal düzenlemede, muğlak bir kavramın söz konusu olduğunu belirten Avukat Özbekli, “Bu yasal düzenlemenin 62. Maddesinde, hükümlünün mahkemelerce yasaklanmamış olan süreli ve süresiz yayınları da, bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahip olduğu belirtiliyor. Gazete ve dergilerin para ile satın alınması şartını, kanun uygulayıcı istediği şekilde yorumlayabilir. Diyelim ki, ben bir kitap aldım ve  1 sene sonra cezaevine girdim. Daha sonra o kitapları okuma ihtiyacı duyduğumda, aileme telefon açıp kitabımı istedim. O zaman cezaevi idaresi, ‘Bu kitapları satın al, bedelini ödediğine dair bir fatura getir. Ancak bu şekilde kitabını alabilirsin.` diyebilecek. Cezaevindeki idareciler ve yönetim, yasayı  bu şekilde yorumlayarak, mahkumların ününe ciddi engeller çıkartabilir.” dedi.   (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir