• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...
KETEM Sigara Bıraktırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - İnsanları hem sağlık hem de maddi yönden zarara uğratan sigara ile baş edemeyenler çareyi sigarayı bırakma birimlerinde arıyor. Batman Bölge Devlet Hastanesi KETEM (kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezi) bünyesinde Sigara bıraktırma çalışmaları Mart ayından beri başladı. Mart ayından bu yana binlerce hastanın başvurduğu sigarayı bıraktırma birimi bugüne kadar 500 üzerinde hastayı tedavi altına aldı. Tedavi altına alınanlardan yüzde 85`inin üzerinde hastaya sigarayı bıraktırdı.

Konuyla ilgili görüştüğümüz KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Ercan Atilla, tedaviyi 2 aşamada yaptıklarını kaydetti. Birinci aşamada hastanın sigarayı bırakma hususunda kesin karar vermelerini ve psikoterapi yaparak yardımcı olduklarını İkinci aşama da ise ilaç tedavisine geçtiklerini belirtti.

 Dr. Ercan Atilla, "Hastalara sigarayı kesin bırakma hususunda karar almaları için yardımcı oluyoruz daha sonra ikinci aşamaya geçip hastanın sağlık durumuna göre ilaç veriyoruz. İlaçlar Sağlık Bakanlığının ücretsiz verdiği ilaçlardır. Sağlık güvencesi olsa da olmasa da bu ilaçları tedavi altına aldığımız her hastaya ücretsiz olarak veriyoruz" şeklinde konuştu.

Dr. Ercan Atilla takiplerinde 500`ün üzerinde başvuran olduğunu ve randevu verilecek çok fazla sayıda hastanın olduğunu belirterek, "Mart ayından bu yana çok yoğun çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlar çok ciddi bir şekilde sigaranın hem maddi hem sağlıksal zararlarından kurtulmak için bize başvuruyorlar. Tedavi altına aldığımız hastalardan yüzde seksen beşin üzerinde hastaya sigarayı bıraktırdık" ifadelerini kullandı.

İlaç tedavisine Üç aydır başladıklarını dile getiren Dr. Ercan Atilla, tedavi altına aldıkları 20 ve 65 yaş hastalara ilaç tedavisi yaptıklarını söyledi. Dr. Ercan Atilla, "20 yaş ve aşağısı hastaları ise psikoterapi uyguluyoruz. 20 yaş ve aşağısı hastalara Psikiyatri doktoru onların yaşlarına ve sağlık durumlarına göre ilaç tedavisini uygun görürse yapıyor" dedi.

Kendilerine başvuran hastaların genelinin 20 yaş ve üzeri hastalar olduklarını belirten Dr.Atilla, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların kendilerine 171 Sigarayı bıraktırma danışma hattından veya Batman Bölge Devlet Hastanesi KETEM birimine gelerek başvurabileceklerini söyledi.

Sigarayı bırakmak için Batman Bölge Devlet Hastanesi sigarayı bıraktırma birimine başvuran Fuat Demir (28), 13 yıllık sigara tiryakisi olduğunu ve son 5 yıl boyunca günde iki paketin üzerinde sigara içtiğini belirterek, "Batman Bölge Devlet Hastanesi sigarayı bıraktırma birimine başvurduktan sonra yapılan tedavi sonucu şu an sigaradan tiksinecek duruma geldim. Sigara içen herkese bu merkeze başvurmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Masum Günaydın - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir