• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Varis, halk sağlığı sorunudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Varis hastalığının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Kalp-Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rafet Tok, varis hastalığının ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için varis çorabı giyilmesi ve bacakları kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hastalıkla ilgili bilgilendirmede bulunan Tok, bacaklarda derinin hemen altındaki toplardamar genişlemelerine varis denildiğini belirterek, “Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ve kan bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. En sık sebep her hastalıkta olduğu gibi genetiktir.” dedi.

“Hamilelerde varis sıktır”

Hamilelerde varisin sık olduğunu söyleyen Tok, “Anne, baba ve diğer birinci derece akrabalarında varisi olan bir kişi eğer uzun süre ayakta kalınan veya devamlı sabit olarak oturulan bir iş yapıyorsa, sigara içiyorsa, kilo alıyorsa, aşırı sıcağa maruz kalıyorsa, kadınlarda hamilelik ve doğum geçirmişse bilmelidir ki, varis hastalığı kaçınılmazdır. Son zamanlarda modern hayatın bir diyeti olarak, yoğun ve uzun çalışma koşulları ve hareketsiz günlük yaşantı sonucu yürüyüşün yerini alan kısa mesafelere bile otomobil ve taşıma araçları ile ulaşan insanlarda, genetik yatkınlık olmasa bile, varis daha sık görülen bir hastalık halini almıştır. Hamilelerde de varis sıktır. Bunun nedeni, erken dönemde değişen hormonal dengedir.” diye konuştu.

“Varis halk sağlığı sorunudur”

Ayakta uzun süre hareketsiz olarak durma, genetik yatkınlık ve bayan hastalarda fazla kiloların varis hastalığı için risk faktörü olarak kabul edildiğini vurgulayan Tok, “Toplumda sıklığı yüzde 20 ile 40 arasında olduğu belirtilen varisler yaşam kalitesini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Varis Hastalığı nedeni ile gün içinde giderek artan bacak ağrısı, bacaklarda çabuk yorulma ve ağırlık hissi olur. Hastalarda semptomları rahatlatmak için öğleden sonra oturma ve bacaklarını yukarıya kaldırma isteği görülebilir. Gözle görülür varis olmadan da bu şikâyetler görülebilir. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek pıhtı oluşumlarına neden olabilir.Daha ciddi seviyelerdeki varis hastalarında deride renk değişikliği ve yaralar oluşabilir. Mutlaka önemsenmeli ve tedavisi ihmal edilmemelidir.” diyerek uyarılarda bulundu.

Varis hastalığında yapılması gerekenler

Varis hastası olanların yapması gerekenler hakkında da bilgi veren Tok, şunları kaydetti: “Öncelikle kalp-damar cerrahisi polikliniğe başvurulması iyi bir fizik muayene ve sonrasında venözdoppler USG çekilmelidir. USG sonucuna göre derin toplardamar ve yüzeysel toplardamar yetmezlikleri bilinmeli tedavi bu sonucuna göre yapılmalıdır. Belirgin olmayan hafif damar yetmezliklerinde ilaç tedavisi yanında varis çorabı önerilerek varsa kesin sigara bırakılmalı, topuklu ayakkabı ve dar pantolonlar kullanılmamalı, çok sıcak suyla banyo yapılmamalı, uzun süre ayakta kalınmamalıdır. Eğer ciddi ve belirgin damar yetmezliği varsa cerrahi yada günümüzde sık yapılan varis ablasyonu denilen yüzeysel cilt altı toplardamarın lazer, radyofrekans ve skleroterapi yöntemi ile işlem yapılarak fonksiyonunun yok edilmesidir.”

“Varisler köpük tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir”

Günümüzde cerrahi işlemden tamamen vazgeçildiğini ifade eden Tok, “Son 5-6 yıldır endovasküler lazer, endovaskülerradyofrekans ve endovaskülerskleroterapi ile yöntemleri uygulanmakta iken son bir yıldır variclose yöntemi ile cilt altı yüzeysel hastalıklı damar özel bir yapıştırıcı ile kapatılmaktadır. Bu yöntemin lazer, radyofrekans ve sklerotrapiye üstünlüğü ise hiç acı vermeden lokal anestezi ile sadece giriş yerinden işlem yapılması olup girişimden 1-2 saat sonra hastanın taburcu edilip normal yaşamına dönmesidir. Derinin altındaki esas bataklık kurutulduktan sonra 1-2 iki ay içerisinde sönmeyen derideki yüzeysel kılcal yada belirgin varisler köpük tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.” şeklinde konuştu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir