• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve 365 oda başkanı tarafından gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ziyaretinde; Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kentin ekonomik altyapı sorunları hakkında bir rapor sundu.

Raporda bölgenin güncel sorunlarına da değinen Sayar, yıllardır yaşanan sosyal ve siyasal sorunlar çözüme kavuştuğunda; Diyarbakır’ın bölgede ve Ortadoğu’da önemli bir ticaret merkezi olmaya aday olduğunu dile getirdi.

Çözüm sürecine ve Erdoğan’ın süreçteki rolüne de vurgu yapan Sayar, Diyarbakır’ın özellikle 2012 yılında açıklanan teşvik paketinden sonra ve çözüm sürecinin de etkisiyle bir yatırımcı ilgisiyle karşılaştığını, ancak ekonomik altyapı sorunları nedeniyle bu ilginin yatırıma ve istihdama dönüştürülemediğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl ek Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanı ile yatırımcıya alan açmaya çalıştıklarını belirten Sayar, ayrıca tekstil ve konfeksiyon sektörünün gelişmesi için de Tekstil İhtisas OSB için çalışmaları başlattıklarını dile getirdi.

Sayar, özellikle Tekstil İhtisas OSB kuruluşunun hızlandırılması ve teşvikte bu ay sonlanacak desteklerin bir yıl daha uzatılmasının Diyarbakır’ın yatırım ortamına önemli bir katkı olacağını dile getirdi.

Erdoğan’a elektrik sorunu iletildi

Güncel olarak kentin en önemli sorunlarının başında gelen elektrik sorununa değinen Sayar, elektrik kesintilerinin kent sakinlerinde gerilime yol açtığını ve firmaların makinelerine zarar verdiğini belirterek, kesintilerin kentte ciddi bir ekonomik kayba yol açtığını vurguladı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından planlanan lojistik merkezler içinde Diyarbakır’a da yer verilmesinin, kentin ve bölgenin ticaretine önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Sayar, TCDD Bölge Müdürlüğü’nce yapılan incelemelerin de Diyarbakır’ın Lojistik Üs konusunda potansiyeline işaret ettiğini dile getirdi.

DTSO Başkanı Sayar, raporunda kentin ve bölgenin yaşadığı finansman sorununa da dikkat çekerek, “Bölgemizin önemli ve son günlerde, bölgede yaşanan gerilim nedeni ile de daha da önem kazanan bir diğer sorunu, yüzde 69’u mikro ölçekli işletmelerimizin ve esnafımızın finansman ihtiyacıdır. Yaşanan ekonomik sorunlar ve bölgede zaman zaman gelişen olaylar nedeni ile ayakta kalmakta zorlanan işletmelerimizin ve esnafımızın nefes alması ve sürekliliklerinin sağlanması için can suyu niteliğinde bir kredi desteğinin geliştirilmesinin önemli katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi. (İLKHA)