• DOLAR 32.588
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2499.39
  • ...
Aile hekimlerine nöbet uygulamasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığının Aile hekimliği çalışanlarına, toplum sağlığı merkezleri ve acil servislerinde nöbet sistemi getirmesine tepki gösteren Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, uygulamanın uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Aile hekimlerine nöbet uygulamasının, aile hekimliği faaliyetlerinin ve hedeflerinin amacına uygun olmadığını savunan Erözgün, “Tüm Sağlık-Sen olarak geçmişte de kamuoyuna açıkladığımız gibi, bu uygulamayı yanlış buluyoruz. Aile hekimliği sisteminin temel amacı koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmektir. Ülkemizde, şeker, yüksek tansiyon, astım, obezite, kanser gibi kronik hastalıkların toplumda görülme sıklığı her geçen gün artarken, birincil görevi koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti sunmak olan ASM çalışanlarının hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi koruyucu sağlık hizmetlerinin iyi yönetilememesine neden olacaktır.” dedi.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilip yaygınlaştırılması ile sağlık harcamalarının azaltılmasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Erözgün,  “Acil servislere başvuran hastaların neredeyse yüzde 60 ‘ı kronik hastalıklar nedeniyle başvurmaktadır. Bu nedenle oluşan yük aile hekimlerine toplulaştırıldığında ise koruyucu sağlık hizmetleri aksayacak, acil başvuru yükü artacak ve sistem kısır döngüye gidecektir. Koruyucu sağlık hizmetlerini üreten birinci basamak sağlık çalışanlarının, koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek acillerde yaşanan sorunların çözülmesini beklemek mümkün değildir” diye belirtti.

Erözgün,  bu genelgeyle bakanlık tarafından aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına ek çalışma süresi getirilmek istendiğini, bu sürelerin uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve anayasaya aykırı olduğunu, ayrıca yasanın iptali için Anayasa Mahkemesinde dava açılmasına rağmen, mahkeme kararı beklenmeksizin nöbet listelerinin bir çırpıda hazırlanıp uygulamaya konulmasının da kabul edilemez bir durum olduğunu savundu.

Aile hekimliği ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda atılacak her adımı destekleyeceklerini ifade eden Erözgün, “Ancak aile hekimlerini sorumluluk alanı dışında olan ve hizmeti aksatacak olan bu uygulamaya destek vermemiz söz konusu değildir.”dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir