• DOLAR 32.55
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2433.28
  • ...
Muammer Kaddafi Öldürüldü!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15:30 - Ulusal Geçiş Konseyinden Askeri Yetkili Abdulhekim Belhac yaptığı açıklamada yaralı olarak yakalanın Kaddafi`nin öldüğünü duyurdu.

14:59 - Geçici Konsey Yetkilileri Kaddafi`nin öldürüldüğünü bildirdi.

14:47 - El Cezire televizyonu, Libya`nın devrik lideri Muammer Kaddafi`nin Sirte`de öldürüldüğüne yönelik doğrulanmamış haberler geldiğini duyurdu.

14:42 - UGK yetkilileri, Kaddafi`nin Sirte yakınlarında NATO saldırısından kaçmaya çalıştığı sırada vurulduğunu ve yakalandığını ifade etti. Yetkililer, Sirte`de bir delikte saklanan Kaddafi`nin "Vurmayın, vurmayın" diye bağırdığını da kaydetti.

Öte yandan ABD, Kaddafi`nin ele geçirildiğini henüz doğrulamadı.

14:17 - El Cezire televizyonu, Libya`nın devrik lideri Muammer Kaddafi`nin Sirte yakınlarında yakalandığına dair doğrulanmamış haberler geldiğini duyurdu.

Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) yetkilisi Abdül Mecid, Muammer Kaddafi`nin her iki bacağından yaralı vaziyette ele geçirildiğini söyledi.

Bu arada Ulusal Geçiş Konseyi komutanlarından Muhammed Leyd, Kaddafi`nin Sirte`de yakalandığını, ağır yaralı olduğunu, ancak nefes alabildiğini belirtti.

-Libya`daki olayların gelişimi

Ulusal Geçiş Konseyi`nin bir yetkilisi, Muammer Kaddafi`nin yaralı vaziyette Sirte`de ele geçirildiğini söyledi.

Libya`da Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerin başladığı şubat ayından bu yana olayların gelişimi şöyle oldu:

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel`in tutuklanması Bingazi`de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi`nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata`nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: BM Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

28 Şubat: AB ülkeleri Kaddafi`ye karşı yaptırım kararı aldı.
5 Mart: Bingazi`de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya`nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi`nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi`nin ordusundan korunması amacıyla askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi`ye bağlı askerlerin Bingazi`ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya`nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO`nun Trablus`taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi`nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

27 Haziran: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve istihbarat şefi Abdullah El Senusse için insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yakalama emri çıkardı.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus`a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi`nin Trablus`taki Babül Aziziye karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi`nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir`e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

1 Eylül: Libya`daki geçiş yönetimi, Paris`te ülkenin geleceğinin konuşulduğu bir konferansta dünya liderleriyle buluştu. İktidara gelişinin 42. yıl dönümünde Kaddafi, kendisini destekleyenlerden mücadeleye devam etmelerini istedi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, kendilerine bağlı güçler tarafından ele geçirlmesinin ardından ilk kez başkent Trablus`a gitti.

11 Eylül: Libya, yeniden petrol üretmeye başladı. Nijerli yetkililer, Kaddafi`nin oğlu Sadi`nin ülkelerine geldiğini açıkladı.

13 Eylül: Geçiş yönetiminin başında bulunan Mustafa Abdülcelil, başkent Trablus`ta yaklaşık 10 bin kişilik bir kalabalığa ilk kez hitap etti.

15 Eylül:FransaCumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy veİngiltereBaşbakanı David Cameron Libya`yı ziyaret etti.

16 Eylül: Başbakan RecepTayyip ErdoğanLibya`da Trablus ve Bingazi`yi zeyaret ederek, Libya`nın yeni yönetiminin temsilcileriyle görüştü. BM Güvenlik Konseyi, Libya`ya yönelik yaptırımları yumuşattı. BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya`nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Barack Obama, ABD`nin Libya Büyükelçisinin Libya`ya döneceğini açıkladı.

21 Eylül: Muhalifler, Kaddafi`ye bağlı güçlerin direniş gösterdiği 3 büyük kent olan Sabha`nın ele geçirildiğini duyurdu. Sirte ve Beni Velid`deki direniş devam etti.

25 Eylül: Libya, aylar sonra ilk kez petrol sevkıyatına başladı.

27 Eylül: NATO, UGK`nın ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi`nin oğlu Mutasım, Sirte`den kaçmaya çalışırken yakalandı.

13 Ekim: UGK güçleri, Sirte`nin "iki numara" denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus`ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus`un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi`nin son kalelerinden biri olan Beni Velid`in de düştüğü ilan edildi. Suriye`deki bir televizyon kanalı, Kaddafi`nin oğlu Hamis`in 29 Ağustos`ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya`ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.

20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi`nin memleketi ve son kalesi olan Sirte`ye iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir