• DOLAR 32.533
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.885
  • ...
Dünyayı gözetleyen site kendini sınırladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Rusya`dan yayın yapan bir internet sitesinin, aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 250`den fazla ülkeden 4 bin 600`e yakın kameranın canlı görüntülerini paylaşması dünya kamuoyunda tartışma konusu olmuş ve tepkiler gelmişti.

Söz konusu internet sitesi gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaparak içerikte bulunan verileri sınırladığını duyurdu.

Sitede yer alan kameralardan bir kısmı, anne-babaların çocuklarını takip etmek için bebek odalarına kurdukları sistemlerin görüntülerini de paylaşıyordu. Bazı spor salonları ve işyerleri de aynı site üzerinden izlenebiliyordu.

Site Türkiye`den de 170 kameranın canlı görüntülerini paylaşmıştı. Türkiye`den gelen görüntüler arasında dikkat çeken bazı kameraların olduğu yerler ise evlerin odaları, ofisler, kuyumcular, hastaneler ve devlet daireleriydi.

Erişim nasıl sağlanıyor?

Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Siber Güvenlik Uzmanları, “Evlere ve işyerlerine özel güvenlik şirketleri tarafından kurulan kamera sistemleri internet üzerinden kapalı devre olarak çalışabiliyor. IP kamera hizmeti alan kişiler bir şifre ile cep telefonlarından dahi eşzamanlı olarak kameranın bulunduğu ortamı izleyebiliyor. Tabii ki bu bir kolaylık ve rahatlık olsa bile, beklenmedik şekilde bu rahatlığı alt üst edebilecek sorunlar ortaya çıkabilir. Bilindiği gibi internet üzerinden Türkiye ve Dünya`da bulunan birçok kamerayı canlı olarak veren bir web site mevcut. Bu etik olmayan bir şey elbette, fakat belki birileri güvenliğin zaaflarına dikkat çekmek için yapmış olabilir. Sistemin dünyadaki IP kameraları otomatik tarayarak deneme yanılma yöntemi ile başarabilen sistemlere giriş yapıyor. Ardından web sitede yazılım aracılığıyla yayına veriyor. Tabi bu sorun genel olarak kameralar ilk kurulduğunda varsayılan (default) parola olarak verilmesinden kaynaklıdır. Örneğin; root, admin, administrator, 000000, 123456 gibi şifrelerdir.” uyarılarında bulundular.

Şifrelerinizi sık sık değiştirin

Uzmanlar; “Eğer imkânınız dâhilinde ise IP kamera olmayan kamera türlerini kullanmanız daha uygundur. Fakat ilerleyen teknoloji elbette ki bu sınırda kalmayacaktır. IP üzerinden çalıştırmak istiyorum diyenler için de kurulumun hemen ardından parolalarını değiştirmeleri gerekmektedir. Bununla beraber zamanla Parolanızı sık sık değiştirmenizi tavsiye ederim. Eğer kameralarınıza başkaları tarafından erişilmiş ve uzaktan izlenebiliyor veya herhangi bir web sitede yayına verilmiş ise yapmanız gereken tek şey parolanızı değiştirmektir.”  diyerek sık sık parola değişikliğine gidilmesini öneridiler.

İsteyen şikâyet maili gönderip kaldırabilecek

Kamera görüntülerini yayınlayan sitenin açıklamasının devamında ise Sitede sadece süzülmüş ve uygun olan kameraların yayında olduğu belirtilerek, kimsenin özel hayatını işgal altında tutmadıkları belirtildi. Ayrıca kameraları yayına verilen kişilerin, istediklerinde mail yoluyla ulaşıp kameralarını kapattırabilecekleri belirtildi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir