• DOLAR 32.592
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2497.805
  • ...
`Böyle bir durumda kendilerini onların yerine koysunlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da yaşayan Engellilerin sıkıntıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Tüm Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Polat, Diyarbakır merkezde yapılan araştırmalar neticesinde hayatın yaşanmaz olmasından dolayı engellilerin hayata küsecek kadar sosyal hayattan uzaklaştığını, çünkü sosyal hayatta kendileri için bir alan bulamadıklarını söyledi.

Toplum olarak bugün engelli insanlara karşı bir lakaytlık ve görmezden gelme durumunun söz konusu olduğunu belirten Polat, bu durumda en büyük görevin devlete düştüğünü ve yaşanan sıkıntıların yetkililerce doğru bir şekilde teşhis edilerek önleminin alınması gerektiğini söyledi.

Belediye maalesef bunları görmüyor.

Yayaların en büyük alnının yol kenarında bulunan kaldırımlar ve şehir içerisinde bulunması gereken parklar olduğunu belirten Polat, bu alanların ise kullanılamayacak derecede olduğunu ve bunun en büyük sebebinin yerel yönetimler olduğunu söyledi.

Polat, “Kaldırımlar işporta tezgâhları tarafından adeta işgal edilmiş. Bunu yanında kahvehanelerin ve lokantacıların masa ve sandalyeleri de kaldırımları işgal ediyor. Marketçisinden zücaciyecisine kadar tüm iş yerleri elbirliği etmiş gibi kaldırımları işgal etmede adeta bir yarış içerisine girmişler. Parklar ise engelli insanlarımızın istifade edebileceği standartların çok altında. Tüm bunlara rağmen, Belediye ise maalesef bunları görmüyor.” diyerek tepki gösterdi.

Tutabilecekleri bir bariyer olması gerekir.

Engelli vatandaşların istifade edebilmeleri için kaldırımlara yapılaması gereken sarı şeritlerin her tarafta olmadığına dikkat çeken ve bundan dolayı yaşanan sıkıntıların giderilemediğini belirten Polat, bir engellinin hayatını kolaylaştırabilecek standartların olduğunu ve bu standartların dünyada uygulanma şekillerine bakılarak esas alınması gerektiğini vurguladı.

Polat, “Karşıdan karşıya geçerken bir engelli yeşil ışığı göremez. Ancak engellilerin kullanabileceği bir butonun ışıkların bulunduğu direklere monte edilmesi durumunda bu sıkıntı yaşanmayacaktır. Bu zor bir uygulamada olmasa gerek. Bunun yanında belli başlı bazı rampalarda engelliler için düzgün bir yol olmadığı, bununla ilgili hiçbir tedbir alınmadığı ve hiçbir imkân sağlanmadığı için meydana gelen sıkıntılar söz konusudur. Bu durum engelli olan kardeşlerimizin var olan sıkıntılarına sıkıntı katmaktan başka bir şey değildir.” dedi.

Üst geçitlerin, resmi kayıtlara göre engelli asansörünün bulunması gerekiyor.

Kara Yolları Müdürlüğü tarafından özel firmalara ihale edilerek yaptırılan üstgeçitlerden dolayı yaşanan sıkıntılara da değinen Polat, yapılan bu üstgeçitlerde engelliler için asansöründe bulunması gerektiğini söyledi.

Polat, “Bütün üst geçitler incelendiğinde hiç birinde engelli asansörünün olmadığı görülecektir. Bu sorunlarla ilgili olarak, kurum amirlerimizle ve yetkililerle pek çok görüşmelerimiz oldu. Ancak, görüşmelerimizin neticesi olarak bu güne kadar hiçbir adım atılmış değil. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını ve kendilerini böyle bir durumda onların yerinde düşünmelerini istiyorum.” dedi. (M. Sıddık Bilge / Emrah Deniz – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir