• DOLAR 32.358
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2324.46
  • ...
Filistinli Bakan son yolculuğuna uğurlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS: İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn son yolculuğuna uğurlandı.

Ebu Ayn için Ramallah'ta Filistin Başkanlık Sarayı Mukata'nın bahçesinde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Ebu Ayn`ın naaşını hastaneden alan konvoy, on binlerce Filistinli ve asker eşliğinde, Ramallah Meydanı'ndan geçerek Mukata'nın bahçesine geldi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Başbakan Rami Hamdallah ve hükümet üyelerinin de hazır bulunduğu törene Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yönetimi tam kadro katıldı. Buradaki askeri tören ve kılınan namazın ardından Ebu Ayn'ın cenazesi, Şehitler Mezarlığına götürülerek toprağa verildi.

Cenaze törenine katılan on binlerce Filistinli, “Kanımız canımız sana feda ya şehit” ve “intikam” sloganları attı.

İsrail soruşturma yürütecek

İsrail ordusu Planlama Dairesi Başkanı Tümgeneral Nimrod Shefer, İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirtti.

Jerusalem Post Diplomatik Konferansında konuşan Shefer, "Bakan Ebu Ayn'ın ölümünden dolayı üzüntü duyuyoruz. Hiç kimse protesto esnasında yaşamını yitirmemelidir" ifadelerini kullanarak, "İsrail ordusu, konuyu aydınlatmak için olay yerinde bulunan her bir askere ilişkin soruşturma yürütecektir" diye konuştu.

Ziyad Ebu Ayn kimdir?

"Filistin topraklarının kanseri" olarak nitelendirilen "Yahudi yerleşim birimleri ve ayrım duvarı"na karşı faaliyet gösteren, 4 çocuk babası Ziyad Ebu Ayn, 1959 yılında dünyaya geldi.

ABD ve İsrail hapishanelerinde toplamda 13 yıl tutuklu kalan Ebu Ayn, 1979'da "silahlı saldırılar düzenlemek" suçlamasıyla İsrail gizli servisi Mossad ve ABD istihbaratınca yakalanarak Chicago Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD yönetimi Ebu Ayn'ı, salıverilmesi yönündeki BM kararlarına rağmen 1981'de İsrail'e teslim etmiş, İsrail yargısı da bir sene sonra hakkında müebbet hapis cezası vermişti. Ebu Ayn, 1983'teki esir takası anlaşmasında serbest kalacağı sırada kaçırılmış, ancak 1985'teki anlaşmayla özgürlüğüne kavuşabilmişti.

Filistin Sanayiciler Birliği Üyeliği, Batı Şeria Denetim Kurulu Genel Müdürlüğü, Fetih Hareketi Yüksek Komitesi Üyeliği, Esirler Bakanlığı Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunan Ebu Ayn, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından 10 Şubat 2014'te, bakanlık statüsündeki Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı olarak tayin edilmişti.

İsrail askerlerinin çarşamba günü Filistinlilere müdahalesinin ardından fenalaştıktan sonra yaşamını yitiren Ziyad Ebu Ayn'ın "darp, göz yaşartıcı gaz ve İsrail askerleri tarafından zamanında hastaneye nakledilmesine engel olunması" sonucu hayatını kaybettiğinin belirlendiği açıklanmıştı.

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, Filistinli ve Ürdünlü ekiplerin yanı sıra İsrailli bir doktorun da bulunduğu heyetin yaptığı otopsi sonucu, Ebu Ayn'ın "öldürüldüğü" sonucuna varıldığını belirtmişti.

"İşgale karşı mücadele etti"

Bosna Hersek'teki temasları kapsamında, 1995 yılında büyük bir soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'yı ziyaret eden Filistin Müftüsü ve Mescid-i Aksa İmamı Muhammed Ahmed Husein,, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ziyad Ebu Ayn'ın, İsrail askerlerinin müdahalesi sonrasında hayatını kaybetmesi hakkında konuştu.

Ebu Ayn'ın hayatını kaybettiği müdahaleyi kınadığını söyleyen Husein, İsrail askerlerinin Ebu Ayn'a tıbbi müdahalede bulunulmasına izin vermeyip, ölmesine neden olmasından dolayı öfkeli olduğunu kaydetti.

Husein, Filistin'de durmak bilmeyen bir soykırım yaşandığını ve İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında 2 bin 200'den fazla Filistinli'nin şehit olduğunu, 11 binden fazlasının ise yaralandığını belirterek, ''Tüm bu şehitlerin en tepesinde dün öldürülen Ziyad Ebu Ayn bulunuyor. O, işgale karşı mücadele etti ve dün soğukkanlı bir şekilde öldürüldü. Çünkü kendisine ilk yardımda bulunulmasına izin verilmedi'' diye konuştu.

Husein, Filistin halkının öldürülen sayısız şehide rağmen, özgürlük ve onur mücadelesinden, hedeflerinden ve ülkesinin toprakları üzerinden kendi devletini kurmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Husein ayrıca, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığını gezdi, Srebrenitsalı kurban yakınları ile bir araya geldi.

Srebrenitsa'daki soykırımda öldürülenler için dua eden Husein, Srebrenitsa'da yaşananların bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

Potoçari Anıt Mezarlığındaki her mezar taşının soykırımda hayatını kaybeden bir insanı temsil ettiğini belirten Husein, "Bu ve benzeri olayların, Bosna Hersek devleti ve halkları için barış için adım atmaları gerektiği konusunda bir uyarı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir