• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
DEDAŞ`tan keyfi uygulama(mı?)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ergani ilçesi Sesverenpınar köyündeki birçok vatandaşa tapuda “Sulu tarla” yazdığı için DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.) milyonlarca liralık elektrik faturası kesti. Tarlalarında sondaj, elektrik hattı, elektrik sayacı, aboneliği olmadığını, en yakın elektrik hattının üç kilometre uzakta olduğunu belirten Remzi Kaygusuz, 33 bin TL`ye varan elektrik faturaları kesilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.  

Sesverenpınar köyünde yaşayan Remzi Kaygusuz, devletin mazot, gübre, ilaç alımı için çiftçiye verdiği 1800 liralık doğrudan gelir desteğini almak için Ziraat Bankası Ergani şubesine gittiğinde hesabında para olmadığını görünce yaptığı araştırmada, destekleme priminin elektrik borcundan dolayı DEDAŞ`a devredildiğini öğrendi.

“Benim tarlama en yakın elektrik hattı üç kilometre ötede”

Arazilerinin tapuda sulu tarla olarak yazdığını ancak sulama için elektrik aboneliği olmadığını ifade eden Kaygusuz, “Tarlalarda elektrik kullanmam için aboneliğim yok, sayacım yok, böyle bir elektrik kullanmışlığım yok. İşin garibi tarlalarımın hiçbirinde elektrik ile çalışan kuyu yok. Benim tarlama en yakın elektrik hattı üç kilometre ötede. Elektrikle çalışan herhangi bir sondaj kuyusu da yok. Tarlanın tapuda ‘sulu tarla` diye geçmesinin sebebi de tarlanın üzerinden bir dere geçiyor ve biz bu dere suyu ile tarlayı suluyoruz” dedi. Köyde 4-5 kişinin kendisiyle aynı durumda olduğunu anlatan Kaygusuz, “DEDAŞ`a durumu anlatan bir dilekçe verdim. Başvurum üzerine DEDAŞ yetkilileri tarlada keşif yaptılar, fotoğraf çektiler, tutanak tuttular ama aradan kaç ay geçti hala bir sonuç alamamışız. Derdimizi anlatacak hiçbir yetkili bulamıyoruz, DEDAŞ`taki memurlar bana ‘Mahkeme kapısı açık, git başvur, bize emir böyle gelmiş, biz de uyguluyoruz` diyorlar. Tarlalar orada, sondaj yok ki elektrikle tarla sulayayım. İşin garibi bir de biz orada sulu tarım yapmıyoruz. Buğday, arpa, mercimek ekiyoruz ve bu ürünlerde sulanmak istemiyor” diye konuştu.

Tarlaları dereden suluyoruz

Sesverenpınar köyü Muhtarı Enüş Yorulmaz da “Bu insanlar ne elektrik kullanmıştır ne de sulu tarım yapıyorlar. Tarlada enerji hattı da yok. Yıllardan beri insanlar kendi imkânları ile oradaki derede su varsa tarlalarını kanal ile suluyor. Gelip keşif yapmadan, araştırmadan sadece tapuda sulu tarla yazdığı için sanki tarlayı sulamak için elektrik kullanıyorlar diye elektrik faturası yapmışlar. Çiftçiye verilen doğrudan gelir desteğine DEDAŞ bloke koydu ve bu insanlar mağdur oldu” diye konuştu. (Veysi Demirci-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir