• DOLAR 32.568
  • EURO 34.871
  • ALTIN 2431.435
  • ...

Gaziantepli trikotajcılar, Ortadoğu`daki krizlerden sektör olarak ciddi anlamda etkilendiklerini belirttiler. Gaziantep triko sektörünün, Türkiye üretiminde büyük bir paya sahip olmasına rağmen şuan ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi Cuma Çoban, Ortadoğu`da yaşanan iç savaşlar ve karışıklıklardan dolayı dış piyasaya ihracatın durma noktasına geldiğini dile getirdi.

“Şuan çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz”

Kriz sonucu triko sektöründe büyük bir daralma olduğunu belirten Çoban, “Şuan ciddi bir sıkıntı içerisindeyiz. Özellikle Rusya ve Ukrayna`daki krizin sektörümüze olumsuz yansımaları ciddi bir anlamda oldu. Kriz sonucu sektörümüzde büyük bir daralma oldu, şuan Laleli`de tıkanmış durumda ödemelerde büyük sıkıntılar var. Dolardaki büyük düşüş, bizi de ciddi anlamda etkiledi. Yani şuan çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Satışlarımız yarıya yarıya düşmüş durumda, zaten Rusya ve Ukrayna pazarı tamamen kapanmış durumda, yine Ortadoğu ülkelerine satışlarımız vardı. Şuan Ortadoğu`da yaşanan iç savaşlar ve karışıklıktan dolayı ürünlerimizi gönderemiyoruz. Özellikle İran kapısında bekletilen tırlar bizleri etkilemektedir. Şuanda yılsonuna girmeden sektörümüz durdu. İmalathaneler kapalı, işçilerimiz işsiz kaldılar. Normalde bu aylarda çalışıyor olmamız lazımdı. Fakat ürünlerimiz satılmadığından dolayı ihracat durdurduğundan dolayı sektörümüz sıkıntılar içerisindedir. Ödemeler, eleman bulamama gibi birçok sıkıntımız var.”şeklinde konuştu

“Son yıllarda eleman bulmakta zorlanıyoruz”

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Çoban, “Çalıştığımız dönemlerde işçi bulamıyoruz. Son yıllarda eleman bulmakta zorlanıyoruz. Eleman bulma noktasında İŞKUR ve Gaziantep Ticaret Odası ile irtibattayız fakat İŞKUR`dan kalifiye eleman gelmiyor. Çünkü düz işçiler gönderiliyor. Triko sektöründe işçiler küçük yaşta yetişmelidir. Bu sektörde yetişmeyen eleman başarılı olamıyor. Bizim sektörde çalışacak eleman deneyimli ve tecrübeli olmalıdır, yoksa verimli olamaz. Dünyaya huzur barış gelirse bu sıkıntıların biteceğini umuyoruz. Bu savaşlar sona ererse inşallah eski günlerimize döneriz.”temennisinde bulundu.

“Sektörümüzün durgunluğu Ortadoğu`da yaşanan sıkıntılardan dolayıdır”

Ortadoğu`da yaşanan sıkıntılardan dolayı sektör olarak sıkıntı içerisinde olduklarını belirten esnaf Müslüm Sertdemir ise , “Dış ticaretimiz durduğundan dolayı şuan sektör olarak sıkıntı içerisindeyiz. Sektörümüzün durgunluğu Ortadoğu`da yaşanan sıkıntılardan dolayıdır. Önceleri Irak, Suriye, Mısır`a ürün gönderiyorduk. Şuan Ortadoğu`da krizler var. Rabbim inşallah hayırlı kapılar açsın. Bizim sektör her gittikçe kötüye gidiyor. Şuan elemanları çalıştıracak konumda değiliz. Elemanlarımız, hepimiz şuan geziyor. Şuan kentimizde bulunan Suriyeliler zor durumda onların hali daha içler acısı, yine bizler elhamdülillah bir şekilde geçiniyoruz. Sektörümüzde çok iş durgunluğu olduğundan dolayı eleman eskisi gibi yetişmiyor.”ifadelerini kullandı  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)