• DOLAR 32.586
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2421.655
  • ...
Batman`da sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik çalışma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürü Veysel Direk, sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuklara yönelik yaptıkları çalışmalar, ailelerine yönelik, çocuk işçiliğine yönelik toplumsal çalışmalar ve çocuklara yönelik yaptıkları hizmetleri İlke Haber Ajansı`na anlattı.

İşte, Batman İl Müdürü Veysel Direk`in röportajının tamamı

Sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklara yönelik çalışmalarınız nelerdir?

“Sokak çocuklarına yönelik projelerimiz var”

Direk- Sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışmalarımız ilk önce alan taramasıdır. Alan taramasından sonra tespit ettiğimiz görüşmeye uygun olan çocukların aileleriyle görüştükten sonra çocukları, açmış olduğumuz çeşitli sosyal, sportif(Masa tenisi, basketbol, voleybol, futbol) kurslara yönlendiriyoruz. Ayrıca projelerimiz de var. Bu sene ‘Sokak Yıldızları` 6 projesini uyguladık. Bu proje kapsamında çeşitli okullarda kurslar verildi ve bu kurslarda üstün yetenekli çocuklar tespit edilip, spor lisesine 2 tane çocuk gönderdik. Türkiye 3`üncüsü 2 tane kardeş güreşçi çıkardık.

Sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların ailelerine yönelik ne gibi çalışmalarınız var?

“Aileye ne gerekiyorsa o desteği veriyoruz”

Direk- Alan tespitinden sonra eğer bu maddi bir sıkıntıysa ya da çocuk istismar edildiği zaman incelemelerimiz sonucunda bu aileleri ya nakdi yardımla destekliyoruz, ya da koruma bakımı altına alıyoruz. Eğer ailesi uygunsa, aile bakmaya elverişli bir aile ise maddi destekle destekliyoruz. Aileye yönelik çalışmalarımız Sosyal güvence dediğimiz uzmanlarımız tarafından aileye gidiliyor, aile ile görüşme yapıldıktan sonra aileye uygun hizmet modelimiz ne ise onu uyguluyoruz. Nakdi ise nakdi yardım, Vakıf tarafından para yardımı ise para yardımı, danışmanlık tedbiri ise danışmanlık, rehberlik ise rehberlik hizmeti veriyoruz.  

Çocuk işçiliğine yönelik toplumsal çalışmalarımız nelerdir?

‘Çocuk İşçiliğine Hayır`

Direk- Çocuk işçiliğine yönelik toplumsal çalışmalarımız ise 2014 Haziran ayında “Çocuk İşçiliğine Hayır” günü vardı. Bu kapsamda il genelinde etkinlikler yaptık. Batman Park AVM`de bir sergi açtık. Topladığımız sokak çocuklarının yaptığı sergiler, resim, tiyatro ve folklor gibi hizmetler yaptık. Turgut Özal Bulvarı Caddesi üzerinde Vali Yardımcımız ile birlikte ‘Çocuk İşçiliğine Hayır` tişörtleri taşıyarak tur attık.

Sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklara yönelik ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

“Yılda da en az 400-500 çocuğa hizmet veriyoruz”

Direk- Şuanda 17 tane kursumuz var. Şimdiye kadar yaklaşık 5 bin çocuğa hizmet vermiş durumdayız. Yılda da en az 400-500 çocuğa hizmet veriyoruz. Yazın bu sayı daha da artabiliyor. Şuanda 120 çocuk hizmet görmektedir. Ayrıca bu yıl içerisinde yaklaşık bin 200 çocuğa hizmet verdik.

Son olarak ailelere ve vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

“Çocuğuna sahip çıkmayan hiçbir toplum geleceğini sağlam inşa edemez”

Direk- Son olarak ailelere tavsiyemiz çocuklarına sahip çıksınlar. Bir ihtiyaç veya bir desteğe ihtiyaç duyuyorlarsa bizimle iletişime geçsinler. Çocuğuna sahip çıkmayan hiçbir toplum geleceğini sağlam inşa edemez. Bu sıkıntılarla karşı karşıya gelecektir. Biz kendilerine hem eğitim, hem de maddi olarak her türlü desteğe hazırız. Lütfen önce aileler kendilerini bir muhasebe etsinler, çocuklarına sahip çıksınlar, mutlaka eğitim ile ilgili durumlarını takip etsinler. Onun dışında biz destekleyici hizmetler veriyoruz. Biz vatandaşlarımızın sokak çocuklarından bir şey almalarını istemiyoruz. Bu çocukları istismar eden kesimler de var. Çocuklardan bir şey almadığınız mı, çocuk bir daha sokağa çıkmaz. Ama aldığınızda çocuk bir daha sokağa çıkar. Özellikle vatandaşlardan isteğimizi sokak çocuklarından alışveriş yapmayın. Esnaflarımız küçük yaştaki çocukları ailelerinden habersiz işe almasın. Bu yasaktır. 18 yaşının altındaki çocukları çalıştırmak yasaktır.” (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir