• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...
Rahmet İklimi: Hac
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdurrahman Yıldız / doğruhaber

Bismillahirrahmanirrahim

And olsunki kişinin rabbini ve onun sonsuz rahmetini idrak etmesi kendisininde aczini  itiraf etmesi üstün kuvvet ve kudret sahibi olan Allah cc a hürmet ve yakınlığını bilip bu yakınlık ile iletişime geçebileceği en güzel iklim RAHMET İKLİMİ olan hacc ve hacc'ın  menasiklerinin uygulandığı  zaman ve mekanlardır.

Bu zaman ve mekânlarda kişinin kendini tanıdığı ve mutluluğunun doruğa ulaştığı bu hal ve kazanım üzerinde durulup çalışılır ise toplumsal düzenin kurulmasına hizmet edenbir kişilik kazandırır.

Hacc menasiklerinin taşıdığı hikmetler anlaşılır ve buhikmetler özetlenebilir, hacc daki kardeşlik duyguları canlı tutulabilirse yeryüzünün en büyük cemaati olan "ümmet" harekete geçirilebilir. Dünyanın her yerinde basit ihtilaflar ile birbirinden uzakduran müslümanları Kâbe de olduğu gibi tekbiryöne yönelen ve olması gereken "ümmet" halini alabiliriz. Neden olmasın! 

Kutsal zaman ve mekân inancı hacc ibadeti ile bizlere Allah cc tarafından yerleştirilen bir hakikattir kur'an ı Kerîm bazı zaman ve mekanlara yemin etmiştir örnek olarak (asr a ve eminbelde'ye ) ettiği gibi.

Hacc'ın sözcük anlamında olduğu gibi hakikat'tede hakka Yöneliş, ve yürüyüştür hacc.

Hacc ibadetine saygınlık ve kudsiyet kazandıran asıl olay özel mekanlar üzerinden ALLAH cc a yürümek ve yönelmektir.

Hacc'ın tarihi boyutu ise inanan bir kimsenin tarih sahnesinde kendinide bir rol üstlenen kişi olarak görüp sorumluluğun nasıl rahmete tecelli edildiğini bizzatihi müşahede edebilir. Şöyleki İslam peygamberinin ve arkadaşlarının tevhid ve adaleti hakim kılma mücadelesi verdiklerini vebu mücadeleyi içinde bulunduğu bu mekanlarda verdiklerini bu mücadele sürecinde birçok acı ve işkencelerin çekildiğini çekilen işkencelerin, eziyetlerin boyutu bir filmşeridi gibi kişinin gözünde canlanması kişiye çok farklı bir dinamiklik kazandırır. Dolayısıyla kendi dinine daha üst düzeyde hizmet etme ve sahiplenme şuuru verir.  

Allaha emanet olunuz

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir