• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...
Kenya`daki Çeteleri Kim Eğitti?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kenya hükümetinin 'terörle' mücadele adı altında gizli bir program yürüttüğü ve kurdurduğu 'ölüm mangaları'yla bazı Müslümanları yargısız infaz suretiyle öldürtüğüne yönelik bir rapor yayınlanmıştı. Raporun detayları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Bu detaylardan öne çıkan bir tanesi ise, bu mangaların aldığı askeri ve istihbarat eğitimleri. Bu gruplara eğitimlerin İsrail ve İngiltere'den gelen askerler ve istihbaratçılar tarafından verildiği öne sürüldü.

El Cezire'nin yaptığı belgeselde itirafçı olarak konuşan Kenya polislerinden biri, İsrail ve İngiltere'den gelen askerlerden eğitim aldıklarını, İngiltere'den gelen kişilerin eğitimden sonra ülkelerine geri döndüğünü ancak İsrail'den gelenlerin belli periyotlarla sürekli kendilerine eğitimler verdiğini söyledi.

Genel Hizmet Birliği (GSU) himayesi altında oluşturulan bu birliklerde görev almış bir Kenyalı polis, itiraflarında İngiltere'den ve İsrail'den gelen kişilerle ilgili olarak, "Onlar geliyorlar, eğitimlerini veriyorlar ve ülkelerine dönerek bizi işimizle başbaşa bırakıyorlar. İsrail daha detaylı eğitimler veriyordu. Kişileri (hedefte olan Müslümanlar) nasıl ortadan kaldıracağımızı öğretmek için İsrail'den eğitimciler geldiler. Bu sadece eğitimlerden biriydi." ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKENİN MÜDAHİL OLDUĞU AÇIK
Uluslararası Barolar Birliği (IBA) Başkanı Mark Ellis iddialarla ilgili olarak, "Röportajlardan (itirafçıların ifadeleri) anladığımız kadarıyla, üçüncü ülkelerin Kenya'daki duruma müdahil oldukları açık. Bu yüzden hepsi, soruşturma konusunda sorumludurlar." ifadelerini kullandı.
İngiltere ve İsrail Kenya'daki olaylara müdahil olduklarına yönelik ifadeleri yalanladılar. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu 'ciddi iddialar'ın üzerine Kenya konusundaki endişelerinin arttığı" ifade edildi.

İTİRAFÇI POLİS: MAKABURİ'Yİ BİZ ÖLDÜRDÜK
Kenya'da sadece bu yıl içerisinde üç Müslüman Âlim faili meçhul cinayetlere kurban gitmişti. Bu cinayetlerin bir türlü aydınlatılamaması da ölüm mangaları iddialarını güçlendiriyor. İtirafçı polislerden biri, 14 Nisan 2014'te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden imam Ebubekir Şerif Ahmed (Makaburi)'nin polis tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Kenya'da diğer taraftan da ordu Müslümanlara yönelik açıktan baskı uygulamaya, cami baskınları yapmaya ve toplu gözaltılar gerçekleştirmeye devam ediyor.

ÖLÜM MANGALARININ EMİR-KOMUTA ZİNCİRİ
Kenya güvenlik güçleri himayesinde kurulan "ölüm mangaları" altı basamaktan oluşan bir emir-komuta zincirinin en alt basamağında yer alıyor.

Bu gruplar, Recce Company isimli özel güvenlik kuruluşuna bağlı hareket ediyorlar. Bu kuruluş, Genel Hizmetleri Birliği (GSU)'ya bağlı. GSU, Genel Denetmen'e bağlı, Genel Denetmen, Kenya Ulusal Polisi'ne, Kenya Ulusal Polisi ise Kenya Savunma Güçleri Şefi Julius Waweru Karangi'ye bağlı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir