• DOLAR 32.567
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.959
  • ...
Tesettür Seferberliği üzerine
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Hamidullah’a yeni Müslüman olmuş bir kadın gelir ve “ben namaz kılıyorum ama domuz eti yemeyi bırakamıyorum.” deyince M. Hamidullah (namazın ihlas ile olması şartı dahilinde kötülüklerden alıkoyacağı kastıyla) şöyle bir cevap verir: “Hem namaz kıl hem domuz eti ye.” Gerçekten de kadın bir süre sonra domuz eti yemeyi bırakır...

İbadetin özü olan ihlas devredeyse namaz kötülük ve hayasızlıktan alıkoyar böylece toplum ıslahı kaçınılmaz olur. Bu her ibadet için böyledir.. Söz konusu tesettürü hayasızlığa bir kalkan olarak değerlendirdiğimizde bunun sosyal hayata verdiği katkı yönüyle, önemli bir ibadet olduğunu müşahede etmek zor değildir.. Bu anlamda “tesettür seferberliği”nin (çöldeki susuz yolcunun suya kanaması gibi kanattığı şu demlerde) gündeme gelmesi bizler için sevindiricidir.

Fakat bu çalışmayı, ister iyi ister kötü niyetle olsun, eleştirenlere kendimden bir misal vermek isterim. Uzun bir otobüs yolculuğu esnasında gözlerim uykudayken, muavinin “Sabah namazı için 15 dk. mola!” ikazıyla uyandım. O sırada 65 yaşlarında bir amca gelip; “Kızım sabah namazı vakti” deyip mescide gitti. Çok şaşırmıştım. Bu amca beni hayatında ilk kez görmüş ve tanımıyor. Nasıl bir yaşantımın olduğunu, hatta namaz kılıp kılmadığımı bile bilmiyor. Peki koca otobüste niçin sadece beni ve kardeşimi namaz için uyandırmış olabilir? Ben cevabını vereyim.. Otobüste tesettürlü olan sadece biz idik.. İslam’ın ne kadar güzel bir din olduğunu, ibadetlerin bizi yormak için değil de ıslah etmek için olduğunu ve yine ibadetlerin toplum içindeki müspet algısını görüyorsunuz değil mi? Bu muhteşem düzen için Rabbe şükürler olsun!

Bu hiç unutamadığım olay tesettürün maddi-manevi boyutunun sadece bir özelliği. Diğerlerine sayfalar dolusu yazılabilir.. Öyleyse bu seferberliği başlatanlara destek olmak, dua etmek ve çalışmalara iştirak etmek, katkıda bulunmaktan başka yapılacak birşey yoktur. Son olarak, bu çalışmaya “dayatma” diyenlere de şahit oluyoruz. Bu asla kabul edilemez. Tıpkı Namazla Diriliş, Kuran’ı Anlama Platformları gibi bir hizmet seferberliğidir bu. Emri bil maruf ve nehyi anil münkerin tabii bir neticesidir bu! Ama inadına dayatma diye dayatanlara da şu söylenebilir: “Batının veya batı özentilerinin dayattığı ahlaksızlıktan çok daha güzel değil midir?
 

HAFTANIN YAZISI

H.Sâra Toprak / İzmir – Yaş: 21

Bu haberler de ilginizi çekebilir