• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasankeyf`teki kazı çalışmalarıyla ilgili İlke Haber Ajansı`na açıklamada bulunan Batman Üniversitesi Rektörü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Hasankeyf`te kazılacak kamu arazisinin kalmadığını belirterek, Hasankeyflilerin yeni yerlerine taşınıncaya kadar artık Hasankeyf`te kazı çalışması yapmayacaklarını belirtti.

15 Mart`ta başladıkları kazı çalışmalarının 15 Eylül`e kadar devem ettiğini söyleyen Uluçam, “Hasankeyf`teki arkeolojik kazılarımızda geldiğimiz nokta şudur; Hasankeyf`teki kamuya ait bütün arazi elden geçirilmiş durumdadır. Yani kültür varlığı olup da kazılmayan alan kalmadı. Biz önümüzdeki 2015 yılından itibaren Hasankeyf`in bir buçuk kilometre doğusunda kazılacak bir höyüğümüz var. Bu höyük ve iç kalenin dışında, kazılacak alan kalmadı. Esas bizim kazacağımız alanlar, Hasankeyflilerin şu anda yaşadığı yerin altıdır. Yaşayan Hasankeyfliler yeni yerlerine taşınıncaya kadar, artık Hasankeyf`te kazı çalışması yapmayacağız.” dedi.

“Hasankeyf`in 11 bin 500 yıllık tarihi ortaya çıktı”

Yaklaşık 11 yıldır Hasankeyf`te kazı çalışması yaptıklarını ve 143 kültür varlığı ortaya çıkardıklarını belirten Uluçam, “Aslında Hasankeyf`te kazı çalışmaları bizden önce 1985 yılından, 2002 yılına kadar 15-20 günlük kısa süreli kazılarla devam edilmiş. Ancak 2002 tarihinden itibaren GAP idaresinin desteğiyle bir proje hazırlanıp, Ilısu projesine de paralel olarak böyle bir çalışma yürütüldü. Biz 2004 yılında kazı çalışmalarını devraldık. Esas kazı çalışmaları bundan sonra başladı. Yaklaşık 11 yıllık bir çalışma orada gerçekleştirdik. Bu çalışma sürecinde 37 ana alanda kazı çalışması yaptık ve 143 kültür varlığı ortaya çıkardık. Bir de höyükte yapılan kazı çalışmalarıyla Hasankeyf`in 3 bin 500 yıl öncesine ait tarihi 11 bin 500 yıl öncesine indi. İnsanoğlunun ilk yerleşme alanlarından itibaren Hasankeyf ve çevresinde insanların yaşadığı ve yerleştiği tespit edilmiş oldu.” diye konuştu.

“Hasankeyf 130 yıl başkentlik yapmış”

Kazı çalışmaları sayesinde 5 ayrı büyük kültürün Hasankeyf`te yaşadığını ve Hasankeyf`i medeniyet merkezi haline getirdiğini tespit ettiklerini vurgulayan Uluçam, “Arkeolojik kazılarla Hasankeyf`in Neolitik antik kent, yani kayaların oyularak ortaya konulan bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıktı. Hasankeyf`te bir mağaralar şehri var. Hasankeyf`i ünlü yapan zaten budur. Onun ötesinde asıl Hasankeyf`in ünü, Artukoğullarının 130 yıl başkentliğini yapmış bir yerdir. Diyarbakır, Mardin, Nusaybin ve Cizre, önceden Hasankeyf`e bağlıydı. Burada 130 yıllık başkentlik bir dönem var. Kazılarla ortaya pek çok sayıda seramik, cam eser, sikke, mimari parçalar ortaya çıktı. Bunların pek çoğu Mardin, Batman ve Diyarbakır Müzesi`nde yer buluyor. Hasankeyf`teki bölge müzesi ya da açık müzesi hizmete girince, bu eserlerin hepsi burada toplanacak.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir