• DOLAR 32.535
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2488.734
  • ...
CIA`nın `İşkence` Raporu Açıklanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzun süredir yayınlanması geciktirilen rapor, CIA`in tartışmalı Guantanamo hapishanesinde ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

ABD hükümeti, raporun getireceği uluslararası tepkilerden endişe ediyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Raporun dünya genelinde ABD vatandaşlarına ve binalarını riske atacağına dair göstergeler var” dedi. Earnest, hükümetin bu tehditlere karşı gerekli önlemleri aldığını, elçilik ve konsoloslukların güvenliğinin arttırıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de cuma günü Senato İstihbarat Komitesi başkanı Senatör Dianne Feinstein`dan raporun yayınlanmasında ‘zamanlamaya dikkat edilmesini` rica etti. Beyaz saray ise böyle bir raporun kamuoyuyla paylaşılması için hiçbir zamanın doğru olamayacağını söyledi.

Düzeltmeler yapıldı
Açıklanacak 480 sayfalık raporda yaklaşık 100 şüpheliye 2001-2009 yılları arası yapılan muameleyi anlatan kısma çok sayıda düzeltme yapıldığı sızan bilgiler arasında. Raporun 6 bin 200 sayfalık aslı ise gizli tutulmaya devam ediliyor.

Raporu okuyan pek çok ABD`li yetkili, işkencelerle edinilen istihbaratın hayati önem taşıyan ya da hayat kurtaran cinsten hiçbir fayda sağlamadığını söylüyor. Sızan bilgilere göre raporda şüphelilerin suyla boğma, uzuvları germe ve benzeri işkence yöntemlerine maruz bırakıldığı bilgisi yer alıyor.

Bir başka önemli nokta ise, CIA çalışanlarının bu gizli program hakkında Beyaz Saray yetkililerine, Adalet Bakanlığı`na ve ABD Kongresi`ndeki komitelere yalan söylemiş olması.

ABD Başkanı Barack Obama, raporun içeriği hakkında Ağustos ayında “Bazı kişilere işkence yaptık”itirafında bulunmuştu. Obama, işkencenin kendi döneminde değil, George W. Bush döneminde olduğunu savunmuştu. CIA`in ‘ileri düzey sorgulama` dediği işkence teknikleri, Başkan Obama tarafından 2009`da durdurulmuştu.

Kaynak: Reuters, AFP

Bu haberler de ilginizi çekebilir