• DOLAR 32.597
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2505.229
  • ...
Alimler PKK`ye karşı net tavır takınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araştırmacı-Yazar Emin Güneş, HDP'nin sokağa çıkma çağrısının ardından yaşanan 6-7 Ekim olaylarında medrese, cami ve İslami kurumlara yapılan saldırıları değerlendirdi. Güneş, medreselerin bölgedeki PKK faaliyetlerine karşı net bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.

Toplumun medreselerden ciddi beklentileri olduğunu ifade eden Güneş, "Medreselerimiz bizim kalelerimizin inşa yerleridir. Müslüman toplum için âlim bir kale gibidir veya kale burcu gibidir. Medreseler ise bunların inşa merkezleridir. Bize kaleler inşa ederler. Onun içindir ki âlimlerimizi astılar, medreselerimizi kapattılar. Biz bu işin yeniden ihyasının da ancak medreseler vasıtasıyla olabileceğini düşünüyoruz. Medreselerin çoğalması eski gücüne, azametine kavuşması yeniden onlara devlet tarafından eski önem ve değerinin verilmesi hepimizin arzusudur.” diye konuştu.

PKK`nin medrese âlimlerini silah zoruyla cenazelerinin tabutunun altına sokmasının medreselere olan güveni sarstığını dile getiren Güneş, medreselerin bölgedeki PKK faaliyetlerine karşı net bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.

Güneş, “Bu çok ciddi bir problemdir ve bu problemin hal edilmemesi durumunda medreselerin çoğalması fayda yerine zarar bile verebilir. Bizim birebir görüştüğümüz medrese âlimleri var, mesela Suriye`den gelen âlimler bunu itiraf ediyorlar. Ve diyorlar ki, “Biz zamanında örgütü hafife aldık ciddiye almadık bizimle bir işleri olmaz toplum gibi onların da bize hürmeti, saygısı olur diye düşündük. Örgütün bizi kontrol altına alıp inancımız akidemiz doğrultusunda değil örgütün akidesine hizmet ettireceğini hesaba katamadık.” Yine Suriyeli bir âlimin beyanı şöyle: ‘Rojava bölgesinin bütün müderrislerini toplasanız YPG militanı bir kız kadar toplumun üzerinde etkisi yok.` işte bunlar bizlere ibret olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Bugün birçok âlimin temel meseleler yerine basit meseleleri öncelediğini dile getiren Güneş, “Filistin`de Mescid-i Aksa`nın çiğnendiği, 6-7 Ekim'de camilerin ve Kuran'ların yakıldığı birçok camide 24 saat PKK marşlarının dinletildiği bir olayı görmemek ve buna tepki göstermemek çok vahim bir durumdur. İsrail'i, Siyonizm'i, Amerika`yı ve PKK`yi tehlike olarak görüp bunlara karşı önlem almamız gereken yerde mezhepsel sorunlarla uğraşmak doğru değildir. Öncelikli meselemiz İslam düşmanları olmalıdır.” dedi.   (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir