• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
Somalili Korsanlar Kullanılıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Afrika Boynuzu Ülkeleri genel Başkanı Ali Paşa, Somali`deki korsanların sanıldığı gibi güçlü olmadıklarını, bu korsanları destekleyen büyük güçlerin bulunduğunu söyledi.

Milli Gazete`den Timuçin Mercanoğlu`na konuşan İhvan-ı Müslimin Afrika Boynuzu ülkeleri temsilici Ali Paşa, bölgedeki, açlık, kuraklık ve korsan sorunu ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

Paşa, Somali`nin içinden iki nehir geçen, 3 bin 300 kilometre sahili olan zengin bir ülke olduğunu fakat ülkede birileri tarafından oluşturulmuş yapay bir açlık bulunduğunu belirtti.

Somali`de mali bir fesat bulunduğunu, yönetimimin çalışamaz durumda olduğunu belirten Paşa şunları kaydetti:

"Güçlü bir hükümetimiz olmuş olsaydı dış güçler Somali`ye müdahale etmemiş olacaktı. Tarım ve hayvancılık konusunda bölgedeki ülkelerin öncüsü konumundayız. Bu zenginliklere rağmen Somali halkı açlıkla baş başa ve başka ülkelerden yardım almakta. Somali`de yaşananların temel nedeni, güçlü bir hükümetin olmayışı.

Osmanlı Devleti çöktükten sonra İngilizler ve İtalyanlar işgal etti. Ülkeyi beş parçaya böldüler. Etiyopya, Cubiti, Kenya, Eritre ve Somali şeklinde 5 ayrı ülke oluştu. Şu an da Somali topraklarında üç farklı devlet var. Başkentte bulunan bir hükümet var. Diğer bir hükümet de Somali`den ayrılmak istiyor. Ancak uluslararası alanda tanınmıyor. Ayrıca bir de mahalli hükümet var. Bunlar Somali`nin parçalanmasını istemiyor. İstikrar sağlanırsa Somali`ye katılmak istiyor.

Hükümetler seçimle başa gelmiyor. Kimin daha çok silahı varsa onlar geliyor. Çatışmalarda kim daha çok insan öldürmüşse ona göre hükümette yer buluyor. Yakında bir seçim olursa silahı çok olanın değil halkın seçtiği kişilerin başa gelmesini istiyoruz."

Somali`ye yağmur yağmıyor, kuraklık hâkim, insanlar ve hayvanlar ölüyor. Ama yakında hava şartları tam terse dönecek. Şiddetli yağmurlar başlayacak. Büyük sel felaketi olacak. Güçlü ve merkezi bir hükümet olmadığı için buna önlem alınamayacak. Bu kez insanlar kuraklıktan değil aşırı yağmurdan hayatlarını kaybedecekler."

"ÜLKE 20 YIL KAYBETTİ"

Somali`nin 20 yıldır iç savaş içerisinde bulunduğunu ifade eden Paşa, Müslüman Kardeşler olarak bu savaşa müdahale etmediklerini, hiçbir gruba destek olmadıklarını, sürekli barışı ikame etmek için çalıştıklarını söyledi.

Paşa, Müslüman Kardeşler`in ülkedeki etkinliği ile ilgili olarak "20 yıl sonra gelinen noktada Müslüman Kardeşlerin ne kadar doğru bir siyaset izlediğini bütün Somali halkı anladı. Biz her zaman ülkemizi, insanımızı korumaya çalıştık. Batı ülkelerinin ülkemize müdahale etmesini engellemeye çalıştık. Yıllar önce biz bunları yaparken insanlar bizi anlayamamıştı, ama bugün anlıyorlar. Ülke 20 yıl kaybetti. Eğer bu iç savaş biterse önümüzdeki yıllarda seçimler yapılır. Biz Müslüman Kardeşler olarak seçimlere gireceğiz. Bu yönde hazırlıklarımızı başlattık. Halkın büyük çoğunluğunun bizi destekleyeceğini düşünüyorum." İfadelerini kullandı.

"KORSANLARI SEBEP GÖSTERİP PETROL FİYATINI YÜKSELTİYORLAR"

Ülkedeki korsanlarla ilgili bilgi veren Paşa, ABD, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkenin deniz gücünün korsanların saldırılarını önlemek amacıyla Aden Körfezi`nde bulunmasına rağmen Somalili korsanların bu yıl 21 gemi kaçırdığını söyledi.

Paşa korsanlarla ilgili şunları söyledi:

"Bu korsanların hepsi Somalili ama yapmış oldukları işlere bakıldığında büyük güçlerle bağlantılarının olduğu görülüyor. Aden Körfezi`nden öyle gemiler geçiyor ki, yükseklikleri 40 metreyi buluyor. Tank, silah, askeri mühimmat taşıyan gemiler geçiyor. Korsanlar bu gemileri nasıl rehin alıyor, içerisinde ne olduğunu nereden biliyor, ayrıca almış oldukları fidyeleri niçin Dubai`de teslim alıyorlar? Bunlar Somalili korsanlar gücünün üzerinde bir eylem. Bu korsanların bu kadar gücü yok.

Korsanlara karşı gemi göndererek ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamak için 10 milyonlarca dolar para harcıyorlar. Amaçları eğer bu korsanlardan temelli kurtulmak olsaydı harcadıkları o paraların bir kısmını Somali hükümetine vererek Somali hükümetinden sahillerinde güvenliği sağlamasını isteyebilirlerdi."

"Somali`deki hükümet, bu güvenliği sağlayabilir mi" sorusuna ise Paşa, "Bu korsanlar sonuçta denizde yaşamıyorlar. Somali`ye geri dönüyorlar. Eğer Somali hükümeti desteklenmiş olsa bu sorunun kalkacağını düşünüyorum." karşılığını verdi.

Korsanların faaliyetinin petrol fiyatlarını da arttırdığını belirten Paşa, Arap ülkelerinden gemilere yüklenen petrolün Aden Körfezi`nden geçerek Batı`ya taşındığını korsan faaliyetleri sebep gösterilip petrol fiyatlarının arttırıldığını savundu.
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir