• DOLAR 32.382
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2326.3
  • ...
Ağrı Şeker Fabrikasında üretimin durdurulmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI: 1984 yılında kurulan Ağrı Şeker Fabrikasının bu yıl ham madde yetersizliğinden dolayı üretimi durdurulmasına Hür Dava Partisi Ağrı İl Başkanı Burhan Aslan yaptığı basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Burhan Aslan yetkili mercilerin bu duruma sessiz kalmasından dolayı açıklama yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Bu sorunu daha etkili ve yetkili mercilerin dile getirmesini bekliyorduk. Bu sorunu gündeme getirmediklerinden dolayı bu duruma el attık. Ağrı Şeker Fabrikamız tam kapasiteli çalıştığı zaman bin çalışan kapasitesi olduğu, 14 bine yakın çiftçinin ekin yaptığını, yaklaşık 140 bin dekar alana ise şeker pancarı ekimi yapıldığını öğrendik. Üretimin durdurulması ile birlikte bin olan çalışan sayısı 500’e düşürüldüğü ve bu çalışanlardan 400’ünün zorunlu olarak başka illere göreve gönderildiğini, şeker pancarı ekimi yapan 14 bin çiftçi sayısının 300’e düştüğünü, 140 bin dekar alanlık ekim yapılan arazinin ise 4 bin dekar alan araziye düşürüldüğünü öğrendik." dedi.

Devletin diğer tarım ürünlerine verdiği desteklemenin şeker pancarına yapılmadığından dolayı çiftçinin üretim yapmaktan vazgeçtiğini söyleyen Burhan Aslan Ağrı’dan ciddi bir paranın çekildiğini kaydetti.

Üretimin durdurulması kararı ile milyonlarca liralık gelirin Ağrı’dan alındığını ifade eden Burhan Aslan, "Ağrı için bu durumun ekonomik durumunu irdelediğimizde, sadece işçilerin aldıkları maaşla 20 milyon lira sıcak paranın Ağrı’ya girdisi mevcuttu. Bunun yanında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız yem olarak küspeyi buradan tedarik ediyordu, bu küspenin de ticaretini yapan çok sayıda vatandaş mevcuttu. Fabrikanın ürettiği şekerlerin esnafımız tarafından başka illere satılması ile Ağrı’ya ayrıca bir gelir geliyordu. Bu fabrikanın durdurulması ile ciddi bir oranda olan gelir kapısının kapandığını görüyoruz." dedi.

Böyle ciddi sorunlara yetkililerin duyarsız kaldığını vurgulayan Başkan Aslan, "Ağrı’nın bu ve benzeri büyük sorunlarının olmasına karşılık Ağrılı bir milletvekili ‘Ulusal medyanın vermiş olduğu hava durumu raporlarında Ağrı’nın isminin geçmemesi beni üzüyor’ sözlerini ifade etmesi, işsiz olan Ağrılı gençlere iş imkanı üretmek yerine Ağrı Valisinin 20 genci alıp Galatasaray – Arsenal maçına götürmesi bizi üzüyor. Bu gibi trajikomik olayları da gülerek seyretmekteyiz. Ağrı’nın sağlık, çevre düzenlemeleri ve daha birçok sorununa ne yerel yöneticiler ne mülki amir ve nede milletvekilleri sahip çıkmıyor. Ağrı’daki etkili ve yetkili bütün kurum ve kuruluşları bu sorunları gündem yapmasını ve çözüme kavuşturulması için çalışma yapmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

Burhan Aslan sorunları bulunan Ağrılıların sorunlarını gidermek için her türlü çalışmayı gerçekleştirmeye hazır olduklarının altını çizerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Şeker Fabrikası emekçilerinin sesine ses, bu sorunlarına tercüman olmak amacı ile de bu basın açıklamasını yapmış bulunmaktayız. Sorun ve sıkıntı yaşayan ve başkaları tarafından mağdur edilen bütün Ağrılı hemşerilerimize kapımız açıktır. Bize müracaat etmeleriyle siyasi ve sivil olarak vereceğimiz mücadele ile yanlarında olacağımızı ifade ediyoruz." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir