• DOLAR 32.593
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2509.267
  • ...
Engellilere ücretsiz toplu taşıma imkânı geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yazılı açıklamada bulunan AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, “Dünya Sağlık Örgütüne göre, dünya nüfusunda 500 milyon engelli yaşıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 12.3' ü yani 8.5 milyon kişi engelli. Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmek için gerekli olan her desteği sağlamak sosyal devlet olmanın önemli bir gereği olduğu kadar Ak Parti olarak bizim de temel hedefimizdir. Engelli alanındaki gelişmeler 2010 yılında anayasal düzeye taşınmış ve engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükmü getirilerek pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde bir güvence kazanmıştır.” ifadelerini kullandı

Yapılan düzenleme ile sakat, özürlü, çürük gibi ibareler yerine engelli ibaresi getirildiğini hatırlatan Akdağ, engelliler için ücretsiz toplu taşıma kararı alacaklarını belirtti.

Dünyada bir ilk olarak engel gruplarına özgü 2012 yılı içinde ilk merkezi sınav olan ÖMSS’yi gerçekleştirdiklerini ifade eden Akdağ, binlerce engelli istihdam edildiği bilgisini verdi.

2002 yılında engelli kadrosunda çalışan engelli sayısının 5 bin 777 iken bugün bu rakamın 32 bin 21’e çıktığına vurgu yapan Akdağ, “Engellilere bakım alanında da hizmetlerimizi devam ettirmekteyiz. 2002 yılında 2 bin 647 engelli kurum bakımı için sıra beklerken bugün sıra bekleyen engelli yoktur. Evde bakım hizmetlerinden vatandaşımız yararlanmaktadır. Bu yıl 10 ay içinde 450 bin engelli vatandaşımız için 3.3 milyar TL evde bakım yardımı yaptık.”dedi.

“En büyük engel zihinlerdeki ve gönüllerdeki engeldir”

Engellilerin hakları konusunda bireyler, aileler ve toplumun giderek bilinçlendiğini anlatan Akdağ, “Engellilerimiz artık dört duvar arasında saklanmıyor. Nasıl eğitim alabileceklerini, nasıl sosyalleşebileceklerini biliyorlar. Bunda iktidarımızın sosyal politikalarının ve sosyal yardımlarının büyük etkisi var. En büyük engel zihinlerdeki ve gönüllerdeki engeldir. Azmin, kararlılığın, özgüvenin insana çok şey yaptırabileceğine inanıyorum. Kendi engelimle, çevremle, toplumumla barışık olmamın bana avantaj sağladığını biliyorum.”diye belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir