• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
“Asıl engellilik fiziki değil, kalbi engelliliktir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, 3 Aralık Engelliler Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Engelli insanların her zaman gönüllerde misafir edilmesi gerektiğine vurgu yapan İçten, " Çünkü bu insani bir görevdir. Unutmayalım ki toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engelli vatandaşlar içinde en temel hakkı. İnanç ve kültürümüz de bizlere bunu bu şekilde öğretmiştir. Onun için engelli vatandaşlarımıza ikinci sınıf insan muamelesi yapmak bizim değerlerimize örtüşmemektedir. Evet, hepimiz engelli olabiliriz ve hepimiz birer engelli adayıyız." diye konuştu.

“Onur kırıcı ifadeleri tümüyle kaldırdık”

Engelli insanların çalışma hayatı, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanmaları, onların topluma kazandırılmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirilmelerinin hükümetin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten İçten, bu kapsamda 2005 yılında çıkarılan ‘Engelliler Kanunu’ vurgu yaptı.

İçten, “İlk kez engellilerle ilgili yasal bir çerçeve oluşturuldu. 2010 yılında engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. 2013 yılında yasal bir değişiklikle onur kırıcı ifadeleri, özürlü, sakat, çürük gibi ifadeleri tümüyle kaldırdık. Sadece engelli ibaresini koyduk. Fakat bu kardeşlerimizin engelleri aşabilmesi için de her zaman yanlarında olduk.” dedi.

"HDP belediyeleri önce beyinlerindeki çarşaftan kurtulsun"

Kendi seçim bölgesine bakıldığında HDP'nin sadece sosyal devleti istismar ettiğine işaret eden İçten, "HDP belediyeleri değerlerimize aykırı kültürel faaliyetler düzenlemek için para harcarken, engelli vatandaşlarımızın engelinin kaldırılmasına yönelik hiçbir iyileştirme yapmamaktadır. Halkımızın dini değerleri ile alay ederken, çarşaf ile alay ederken, engelli vatandaşlarımızın kaldırımları, belediye binalarını, parkları, toplu taşıma araçlarını kullanabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması için önce kafalarındaki çarşaftan kurtulabilmeleri gerekmektedir.” diyerek bölgede yaşanan yerel yönetim sıkıntılarına da vurgu yaptı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir