• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Kuran dersi saatlerinin artırılması gündemde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Milli eğitim Bakanlığı`nın (MEB), 19. Milli Eğitim Şürası için 11 İl Müdürlüğü`nden gelen hazırlık çalışmaları raporuna göre, bakanlık, ortaokul ve liselerde okutulan seçmeli derslerle ilgili çok önemli bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Buna göre, ortaokul ve liselerde mevcut ders programına göre haftada 2`şer saat alınabilen Kuran, Siyer ve Temel Dini Bilgiler derslerinin yıllar boyunca azar azar değil tek yılda yoğunlaştırılmış şekilde verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda isteyen öğrenci, 1 yıl içerisinde örneğin yalnızca Kuran dersini haftada 6 saat alarak, yıllara yayılan müfredatı 1 yılda tamamlamış olacak.

MEB, dün başlayan ve dört ayrı gündemin görüşüleceği 19. Milli Eğitim Şürası için, özel ihtisas komisyonlarının raporları ve 11 ilin milli eğitim müdürlüklerinden gelen raporları birleştirerek, 222 sayfalık bir hazırlık raporu oluşturdu. Rapora göre, bakanlığın, şurada tartışılmasını istediği öneriler özetle şöyle:

- Bütün derslerin öğretim programları gözden geçirilerek sadeleştirilecek ve içeriği zenginleştirilecek. Bu kapsamda ders konuları ve kazanımları azaltılacak; ders kitaplarında bir konuda çok fazla kavrama değil en temel kavramlara yer verilecek.

Ahlak Eğitimi dersi

-Ahlak eğitimi, karakter eğitimi, değer eğitimi, etik eğitimi ve duyuşsal davranış eğitimi gibi herhangi bir başlık altında yeni bir ders programa eklenecek. Ya da öğrencilere kazandırılacak "değerler" diğer derslerin içine yedirilecek.

- Haftalık ders saati çizelgesi sadeleştirilecek. Benzer içeriğe sahip dersler birleştirilecek. Örneğin dil ve anlatım dersi ile Türk Dili ve Edebiyatı dersi artık iki ayrı ders değil, tek ders olarak okutulacak.

- Ortaokul ve liselerde mevcut ders programına göre haftada 2`şer saat alınabilen Kuran, Siyer ve temel dini bilgiler dersleri, yıllar boyunca azar azar değil tek yılda yoğunlaştırılmış şekilde verilecek. Bu kapsamda isteyen öğrenci, 1 yıl içerisinde örneğin yalnızca Kuran dersini haftada 6 saat alarak, yıllara yayılan müfredatı 1 yılda tamamlamış olacak. Öğrenciler diğer seçmeli din derslerini de aynı şekilde tercih edilebilecek.

- Bir okulda seçmeli herhangi bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin o dersi seçmesi şartı, özel eğitim öğrencileri için esnetilecek.

- Trafik Güvenliği dersi ile İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi haftalık ders çizelgesinden kaldırılacak. Bu derslerin içerikleri Sosyal Bilgiler dersinde verilecek.

- İlkokulda verilen Oyun ve fiziki etkinlikler dersi ile ortaokulda verilen beden eğitimi ve spor dersinin ismi, beden eğitimi ve oyun olarak değiştirilecek.

HAZIRLIK SINIFLARINA SON

- Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri tek bir okul türü adı altında birleştirilecek. Hazırlık sınıfı uygulaması kaldırılacak.

- Yükseköğretim programlarına geçiş yeterlikleri belirlenecek ve ortaöğretimde farklı yükseköğretim programlarına yönelten program seçenekleri oluşturulacak. Anadolu imam hatip liselerinin haftalık ders çizelgelerinin 11. ve 12. sınıflarında, matematik-fen bilimleri veya sosyal bilimler alanında yükseköğretim programlarına geçişi sağlayacak dersler seçilebilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir