• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...
Zeytinburnu`ndaki patlamaya dava
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Zeytinburnu`nda bir iş yerinde meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili 4 kişi hakkında ``Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma`` suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi`nde 12 Temmuz`da ambalaj atölyesinde meydana gelen patlama sonucu iş yerinde işçi olarak çalışan Kader Kılıç, Uğur Çokgülenler ile müşteri Eda Can`ın hayatlarını kaybettikleri, patlamanın etkisiyle 4 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

İddianamede, iş yerinde ``Maxi Ambalaj`` isimli kuruluşun faaliyet gösterdiği ve ticaret sicilinde İzonak Ambalaj Tekstil Paz. Nak. İnş. San. Ticaret LTD. adıyla kayıtlı olduğu ve ruhsatsız çalışıldığı belirtilerek, ``Kayıtlarda iş yerinin şüpheli Bülent Kalaycı adına olduğu ancak esasen firmanın Bülent Kandova`ya ait olup fiilen de bu kişinin işlettiği anlaşılmıştır.

Şüpheli Faruk Kandova`nın olay günü alınan ifadesinde, akrabasına ait iş yerinde muhabbet ettiğini, yoğun zamanlarda ona yardım ettiğini ve bu nedenle iş yerinde bulunduğu sırada patlamanın olduğu, sonraki beyanlarında ise iş yerinin kendisine ait olduğunu ama bankalarla yaşadığı problemler nedeniyle iş yerini Bülent Kalaycı üzerine yaptığını beyan etmiştir`` denildi.

Olayın soruşturması sırasında 17 Temmuz`da alınan bilirkişi teknik ön raporundan bahsedilen iddianamede, patlamanın iş yerinde depolanan polietilen sünger maddeden kaynaklandığı bildirildi.

İddianamede, iş yerinde kapalı ortamda oluşan gazların sıkışması sonucu güçlü bir şekilde patlama ve patlamaya bağlı yangının çıktığı anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

``İş yerinde çalışan Kader Kılıç, Uğur Çokgülenler ve iş yerine koli almak için gelen Eda Can`ın ölümüyle çevrede bulunan çok sayıdaki kişinin yaralandığı, araçlarda da maddi hasar meydana geldiği, patlamanın kimyasal maddelerden kaynaklandığı ve patlamanın önlenemez bir faktör olduğu anlaşılmıştır. Kimyasalların çıkardıkları gazların çok farklı oldukları, bu nedenle meydana gelen olayın hangi tür kimyasallardan kaynaklandığı ya da hangisinin tetiklediği yönünde kesin tespit ve kanaat mümkün olmamıştır.``

Asıl iş yeri sahibi olduğunu belirten Faruk Kandova`nın iş yerinde üretim yapmadığı, iş yerinde havalandırma ve güvenlik önlemlerini aldığı ancak biriken gazın miktarından dolayı yetersiz kaldığı ifade edilen iddianamede, ruhsatsız iş yeri işletmesinden dolayı Kandova`nın tali kusurlu olduğu anlatıldı.

İddianamede, şüpheli Bülent Kalaycı`nın resmiyette sorumlu göründüğünden ve Zeytinburnu Belediyesi`nin de söz konusu yer ile denetim ve işlem yapmadığından tali kusurlu oldukları belirtildi.

Patlamaya sebep olduğu tahmin edilen ve foam isimli ambalaj malzemesini üreten ve satan, Asama İzolasyon Ambalaj Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti`nin dosya kapsamında bulunan belgeler birlikte değerlendiğinde, foam isimli kimyevi maddenin kullanım ve depolama koşullarının ne şekilde bulundurulacağı yönünde herhangi bir talimat ve sözleşmenin bulunmadığı kaydedilen iddianamede, şunlar anlatıldı:

``Otopsi raporunda Eda Can`ın ölümünün yanık ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği, Kader Kılıç`ın ve Uğur Çokgülenler`in ise karbonmonoksit zehirlenmesi ve dumandan boğulma sonucu öldükleri tespit edilmiştir. Binanın kullanım hakkı sahibi olan şüpheli Melahat Akıllı ve patlamanın olduğu iş yerine foam isimli ambalaj malzemesini satan iş yeri yetkilisi şüpheli İbrahim Kuraloğlu hakkında da kamu davası açılması yoluna gidilmiştir.``

İddianamede, şüpheliler Bülent Kalaycı, Faruk Kandova, Melahat Akıllı, İbrahim Kuraloğlu hakkında ``Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma`` suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
Davanın ilk duruşması 13 Ocak 2015 tarihinde Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yapılacak.
Kaynak : AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir