• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...

 Avea’nın imtiyaz sözleşmesini gerekçe göstererek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) belirlediği cepte konuşma ücretinde tavan fiyata uymaması, paketinde öngörülen limiti aşan aboneyi, şok faturalarla karşı karşıya bırakacak. Avea’nın, tavan fiyatı 40 kuruştan 60 kuruşa çıkaran yeni tarifesiyle aboneye, limiti aşan her bir dakika için 40 kuruş yerine 60 kuruş üzerinden fatura düzenlenecek. Bu da aşılan her bir dakika için yüzde 50 zamlı fatura anlamına geliyor.

BTK DAVA AÇTI

Avea’nın rakip GSM şirketlerinde büyük rahatsızlık yaratan bu adımı, sektörde tartışma yarattı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kaynakları, BTK’nın Avea’ya dava açtığını belirtti. Sektör temsilcileri ise ihtilafın, yerel mahkemelerde çözülmesinin zor olduğunu, konunun uluslararası tahkime taşınabileceğini söyledi. Rakip operatörler de davanın sonucuna görerekabet ihlali gerekçesi ile yargıya ve Rekabet Kurumu’na başvurabileceklerini belirtti. Süreç sonunda tavan fiyatın kaldırılması gündeme gelebilecek.

TAVAN FİYAT NEDİR?

Tavan fiyat olarak bilinen Azami Tarife, Elektronik Haberleşme Kanunu gereğince uygulanıyor. BTK, Azami Tarife çerçevesinde Avea, Turkcell ve Vodafone için yurtiçi ve dışı görüşmelerden hat devrine, SMS ücretinden, ayrıntılı fatura bedeline kadar ücrete tabi tüm hizmetlerin tavan fiyatını belirliyor. 1 Nisan’dan geçerli Azami Tarife, dakikalık konuşma ücreti 43.89 kuruş idi.