• DOLAR 32.624
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2422.332
  • ...
‘Karma eğitim mecburiyeti kalksın’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘19. Milli Eğitim Şurası’ bugün Antalya’da toplanacak. Şura’da görüşülecek maddelere ilişkin Eğitim Bir-Sen, görüş ve önerilerini içeren bir açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada, “Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin de din eğitimi özgürlüğünden yararlanması sağlanmalı. Özel İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi açılmasına ilişkin fiili engeller kaldırılmalı. Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı” denildi.


“ANAYASA İHLAL EDİLİYOR”

“Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin de din eğitimi özgürlüğünden yararlanması sağlanmalı” denilen açıklamada, “Okul öncesi dönem, bireyin benlik ve kimliğinin inşa edildiği en stratejik dönemdir. Çocuğun diğer gelişim alanlarıyla birlikte manevi gelişimi de esas alınmalı ve bu kapsamda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokulun bütün sınıflarının ders programlarında yer almalıdır. Anayasa’nın 24. maddesi gereğince ilk ve ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi zorunlu dersler arasında yer almalıdır. Buna rağmen ilkokulun ilk üç sınıfında halen bu ders, programda yer almamakta ve böylece Anayasa açıkça ihlal edilmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

“AYRI EĞİTİM DAHA BAŞARILI”

Karma eğitim zorunluluğunun da bir an evvel kaldırılmalısı gerektiği vurgulanan açıklama şu şekilde devam etti: “19 ve 20. yüzyıllarda kız ve erkeklerin aynı sınıflarda eğitim görmesinin yaygın görüş olarak kabul görmeye başlamasıyla birlikte yasal bir zorunluluk olarak uygulanmaya başlanan karma eğitim uygulamasını bugün birçok ülke mecbur olmaktan çıkarmıştır. Karma eğitim üzerine yapılan birçok araştırma sonuçlarına göre kız ve erkeklerin ayrı ayrı olarak eğitim gördüğü okullarda, okula devam oranları artarak devamsızlıklar azalmış, okul terkleri azalarak diplomalı mezuniyetler artmış, başta fen ve matematik dersleri olmak üzere birçok derste akademik başarı yüzde 25 ile yüzde 40’a varan oranlarda artmıştır. Bundan dolayı bugün birçok ülkede antidemokratik bir uygulama olarak görülerek vazgeçilen karma eğitim mecburiyetinin kaldırılarak, kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim görebileceği okulların da bir seçenek olarak sunulması konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Toplumun beklenti ve taleplerine cevap verecek şekilde kız, erkek ve karma olmak üzere farklı uygulama biçimlerinin hayata geçirilmesi için düzenleme yapılmalıdır.”

“ENGELLER KALDIRILMALI”

Özel İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi açılmasına ilişkin fiili engellerin kaldırılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Toplumun beklentilerine göre özel imam hatip okullarının açılmasının önündeki fiili engeller kaldırılmalıdır. Ortaöğretim için belirlenen temel yeterlikleri kazandırmak kaydıyla farklı toplum katmanları tarafından önerilen farklı okul türlerinin açılabilmesi için düzenlemeler yapılmalıdır” denildi.

“19. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI” BUGÜN TOPLANACAK
      
ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen “19. Milli Eğitim Şurası” bugün toplanacak. Antalya’da düzenlenecek MEB’in ‘’en üst danışma kurulu’’ niteliğindeki şuranın bu yılki gündemini, “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması”, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” ve “Okul Güvenliği” konuları oluşturacak. Şurada, komisyonlar oluşturulacak. Komisyonların hazırlayacağı raporlar, genel kurula sunularak, karara bağlanacak.

BAYRAKTUTAR: İŞ, EHLİNE BIRAKILIYOR

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde ilçe milli eğitim müdürlüğü ile il müftülüğü arasında imzalanan protokol gereği ilçedeki anaokul öğrencilerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verilecek ve derslere görevli imamlar girecek. Söz konusu uygulama malum kesimlerden tepki alırken birçok STK ise destek verdi. Gazetemize konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “İşi ehline bırakın. Din görevlilerimiz donanımları ile bu görevi en iyi şekilde yerine getirecektir. Yarınlarımızı yetiştirirken donanımlı din görevlilerinin eğitimde yeralmasında ısrarcıyız” dedi.

Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir