• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...

Ara­la­rın­da ka­mu ban­ka­la­rı­nın da bu­lun­du­ğu ba­zı ban­ka­lar, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu­’ndan (SGK) ge­len ay­lık­la­rı kre­di­li mev­du­at he­sa­bı­na ya­tı­ra­rak emek­li­le­ri fa­iz tu­za­ğı­na dü­şü­rü­yor.

Emek­li­le­rin, kre­di­li mev­du­at­la bir­lik­te gö­rü­nen maa­şı ban­ka­ma­tik­ten "Maa­şa zam gel­miş ya da bu ay ilaç pa­ra­sı ke­sil­me­mi­ş” dü­şün­ce­siy­le çek­me­si kul­lan­dık­la­rı kre­di­ye fa­iz öde­me­le­riy­le so­nuç­la­nı­yor.

Tu­zak na­sıl iş­li­yor?

Emek­li ma­aşı­nı çek­me­ye git­ti­ğin­de tek he­sap gö­rü­lü­yor. He­sap­ta ‘SGK ma­aş öde­me­si­’ ya­zı­yor. Aslında o he­sap­ta ay­nı za­man­da ban­ka­nın emek­li­ye aç­tı­ğı 200 ile 600 li­ra ara­sın­da de­ği­şen kre­di de bu­lu­nu­yor.

Va­tan­daş pa­ra­nın hep­si­ni çek­ti­ğin­de kre­di kul­lan­mış olu­yor. Far­kın­da ol­ma­dan çek­ti­ği kre­di da­ha son­ra yüz­de 1-3 ara­sın­da fa­iz­le emek­li­nin maa­şın­dan ke­si­li­yor. Hâ­lâ kre­di­li mev­du­at he­sa­bıy­la ma­aş alan mil­yon­lar­ca emek­li bu­lu­nu­yor.

99 li­ra­lık ke­sin­ti

Bu­nun­la il­gi­li son ör­nek An­ka­ra­’da ya­şan­dı. Y. K. isim­li emek­li, ma­aşı­nı çe­ker­ken 99 li­ra ke­sin­ti ya­pıl­dı­ğı­nı fark et­ti. Bin 250 li­ra ola­rak ya­tan ay­lı­ğa 250 li­ra kre­di ek­len­di­ği­ni ve ma­aş he­sa­bı­nın bin 500 li­ra ola­rak gö­zük­tü­ğü­nü söy­le­yen Y.K, “Zam gel­miş se­vin­ciy­le pa­ra­nın hep­si­ni çek­miş­tim. Bu ay ke­sin­ti yap­mış­lar. He­sap ha­re­ket­le­ri­ne bak­tı­ğım­da ke­sin­ti­nin kre­di­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı öğ­ren­di­m” de­di.

Ban­ka­lar kan­dı­rı­yor

İş­çi, Me­mur, Bağ-Kur Emek­li­le­ri Der­ne­ği Baş­ka­nı Ham­di Öz, uy­gu­la­ma­yı ban­ka­la­rın kan­dır­ma­ca­sı ola­rak yo­rum­la­dı. Far­kın­da ol­ma­dan kre­di çe­ken bin­ler­ce emek­li şi­ka­ye­ti­nin ken­di­le­ri­ne ulaş­tı­ğı­nı söy­le­yen Öz, “Bü­tün bun­lar ban­ka­la­rın ayak oyun­la­rı. Va­tan­daş far­kı­na var­ma­dan kre­di­yi çe­ki­yor son­ra fai­ziy­le ke­si­li­yor" de­di.

Emek­li­le­rin yüz­de 90’ı­nın ka­mu ban­ka­la­rın­dan ma­aş al­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Ham­di Öz, "SGK, 10 mil­yon 300 bin emek­li­ye her ay yak­la­şık 9 mil­yar li­ra ma­aş ödü­yor. Yıl­lık­ta bu ra­kam 100 mil­yar li­ra­yı aşı­yor. Bu ra­ka­mın 80 mil­yar li­ra­lık bö­lü­mü 3 ka­mu ban­ka­sı; Zi­ra­at, Halk ve Va­kıf­lar Ban­ka­sı­’na ya­tı­rı­lı­yor. Emek­li­nin maa­şı üze­rin­den mil­yon­lar­ca li­ra kâr eden ka­mu ban­ka­la­rı yıl­lık 900 li­ra­lık pro­mos­yon­dan emek­li­ye tek ku­ruş ver­mi­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

İzinsiz kredili hesap açmak yasak

BDDK çok sa­yı­da şi­ka­yet alan kre­di­li mev­du­at he­sa­bı açıl­ma­sı­nı ge­çen yıl müş­te­ri­nin iz­ni­ne bağ­la­dı. Emek­li­ler so­run ya­şa­ma­mak için SGK’­dan ma­aşı­nın ay­lık ne ka­dar yat­tı­ğı­nı sor­gu­la­ya­bi­lir. SGK`nın söy­le­di­ği ra­ka­mın üze­rin­de ya­tan her ku­ruş ban­ka­nın ver­di­ği kre­di­dir. Ma­aşı­nı ban­ka­ma­tik­ten çe­ker­ken maa­şı tu­ta­rın­da­ki pa­ra­yı al­ma­sı ge­re­kir. Her ay ka­fa ka­rı­şık­lı­ğı ya­şa­ma­mak için ma­aş al­dı­ğı ban­ka­ya kre­di­li he­sa­bı­nı ka­pat­ma­la­rı da­ha ya­rar­lı olur.

Kaynak : Vatan