• DOLAR 32.603
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2410.639
  • ...
Yasakları engellemek rektörlerin görevi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akdeniz Üniversitesi rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, sayıları 30-35’i geçmeyen yasakçı hocalara önemli uyarılarda bulundu. Prof. Kurtcephe, başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını elinden alan yasakçı hocalara yönelik soruşturma başlattığını ve sorunun tamamen çözüldüğünü söyledi.

“SORUŞTURMA AÇTIK, SORUN KALMADI”

Akdeniz Üniversitesi’nde şu anda başörtülülerin derse girmesinde hiçbir sorun yaşanmadığını belirten Prof. Kurtcephe, “Ancak bu sürece gelmemiz kolay olmadı. Başörtüsünü bir sembol olarak gören ve öğrencileri derse almayan hocalar hakkında soruşturma açmak durumunda kaldık. Soruşturma sürüyor. Kimseyi üzmek kırmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak anayasa ve yasaların bize yüklediği görevi yapmamız gerekiyor. Biz önce diyalog yolunu denedik ancak bir iki arkadaşımız ısrarcı olunca yasal yollara başvurmanın son çare olduğunu düşünerek soruşturma yoluna başvurduk. Soruşturma komisyonu konuyu inceliyor. Mevcut mevzuata göre işlem görecekler. Şu an üniversitemizde herhangi bir sorunumuz kalmadı” dedi.

“EĞİTİM HAKKININ KULLANDIRILMASI REKTÖRÜN GÖREVİDİR”

“Anayasanın insanlara sağladığı eğitim hakkını kullandırmak Akdeniz Üniversitesi’nin rektörü olarak benim görevimdir” diyen Prof. Kurtcephe, “Burada aksi bir davranış sergilenirse ve buna göz yumarsam herhalde görevi ihmal eden rektör olarak benim hesap vermem gerekir. Bu noktadan baktığımızda ben özgürlüklerin ve eğitim haklarının sonuna kadar kullanılmasından yanayım. Ben insanların saçıyla değil, kafasının içi ile uğraşmaktan yanayım. Çünkü yetiştireceğimiz her insanın bu halka hizmet edeceğine yürekten inanıyorum. Kaliteli eğitilmiş insanın bu toplumun refah seviyesini çok yükselteceğine inanıyorum. Ben diyorum ki üniversitelerde her türlü yasak gündemimize bile gelmemelidir” diye konuştu.

“YASAK GETİRENLER SONUCUNA KATLANIR”

Başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını kimsenin engelleyemeyeceğini belirten Kurtcephe, “Öğrencilerimizin eğitim hakkını engelleyenler bunun sonucuna katlanır. Biz bundan sonra bu haksızlığa göz yummayacağız” dedi. “Hâlâ farklı düşünmenin zenginlik olduğunu kabul etmeyen arkadaşlarımız olabilir” diyen Prof. Kurtcephe, şunları söyledi: “Fikri değiştirmek için zora başvuruyorsanız sadece düşman kazanırsınız. Yasaklarla tarihte hiçbir amaca ya da sonuca ulaşılamamıştır. Yasakçı anlayış dolayısıyla o günden bugüne belki binlerce arkadaşımızı eğitim hakkından mahrum etti. Oysa bu kurumlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin okuması için açılmıştır. 21. yüzyılda bu anlayışın tarihe gömülmesi gerektiğine inanıyorum.”

“GÜZEL ŞEYLER OLUYOR”

Demokrasinin temelinde hoşgörünün yer aldığını, merkeze insan odağını koyarak değerler üreten bir sistem olduğunu söyleyen Prof. Kurtcephe, “Hocalarımızın şahsi önyargılarının kırıldığını, bir araya geldikten sonra korkulardan arındıklarını görüyoruz” dedi. Daha önce yasaktan yana olan ancak diyalog sonrasında özgürlükten yana tavır alan hocalar olduğunu belirten Prof. Kurtcephe, “Güzel şeyler oluyor. Türkiye gelişiyor. Türkiye süper güç olmak istiyorsa başörtüsüyle uğraşmamalıdır. Zamanımızı Türkiye’nin önemli bir güç haline gelmesi için harcamalıyız. Umuyorum ki yasakçılık tarihe gömülür. Türkiye, demokrasisinin örnek gösterildiği ve birbirine saygı duyulduğu ülke olarak parmakla gösterilir” diye konuştu.

“SERBEST KÜRSÜ KURDUK”

Üniversite içerisinde önyargıların kırılması için serbest kürsü kurduklarını belirten Prof. Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitelerin topluma önderlik eden bir kurum olduğu için serbest kürsü alanı kurduk. Herkes istediğini söyleyebiliyor ve yazabiliyor. Yaklaşık 3 bin kişi alan, bir meydana büyük bir sahne ve bir kürsü kurduk. Sahnenin duvarları silinebilir. İsteyen gelip istediğini yazsın diye tasarladık. Kürsüye çıkıp kendi düşüncelerini ifade etme fırsatını herkese açık tutmak için yaptık. İsteyen konuşmacı olarak çıkar, söyleyeceklerini söyler. Şiddete ve hakarete başvurmadıkları müddetçe her türlü ifadeye açıktır. Umarım güzel bir kültür aracı olarak kullanılır.”

Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir