• DOLAR 32.483
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2472.699
  • ...
TSK BAŞÖRTÜSÜ DUVARINI YIKTI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abduullah Gül`ün 2007`de Çankaya`ya çıkmasından sonra, Cumhurbaşkanlığı`nda verilen Cumhuriyet Resepsiyonu`na başörtülülerin de davet edilmesi üzerine, TSK, bu durumu proteste edip alternatif resepsiyon vermeye başlamıştı. Bu uygulama özellikle geçen yıl çok tartışılmıştı.

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bu yıl 29 Ekim`de tek resepsiyon olacağını duyurdu.

Selvi, daha önce Gazi Orduevi`nde,"Alternatif resepsiyon" düzenleyen askerlerin, Gül`ün Çankaya Köşkü`nde verdiği ve toplumun tüm kesimlerinin katıldığı resepsiyona katılacağını, ikinci bir resepsiyon da düzenlemeyeceğini kaydetti.

Abdulkadir Selvi`nin yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Şimdi sivilleşme açısından yeni bir adım daha atılıyor. Aslında bir ayıp ortadan kaldırılıyor. Kendi Cumhurbaşkanı`nın resepsiyonuna gitmeyen, kendi Cumhuriyeti`nin resepsiyonunu protesto eden askerin bu görüntüsüne son veriliyor.

Bu yıl 29 Ekim`de tek resepsiyon olacak. Böylece Abdullah Gül`ün Cumhurbaşkanı seçildiği günden bu yana değişik uygulamalara sahne olan, "Çift resepsiyon" alışkanlığına son veriliyor.

29 Ekim Cumartesi günü Cumhuriyet`in 88. yıldönümü vesilesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından saat 19.30`da Çankaya Köşkü`nde bir resepsiyon verilecek ve askerler de bu resepsiyona katılacaklar. Asker ikinci bir resepsiyon düzenlemeyecek.

Abdullah Gül, Anayasa`da öngörüldüğü şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilerek Cumhurbaşkanlığı makamına getirildi. Geçmişinde Başbakanlık, Devlet bakanlığı ve Dışişleri bakanlığı gibi onurlu görevler bulunan bir isimdi.

Arkasında yüzde 47 oy olan bir siyasi iktidarın içinden çıktı ve temsil oranı yüksek bir Meclis`ten seçilerek Çankaya Köşkü`ndeki makamına oturdu. Ancak geçiş sürecinin hassasiyetlerini dikkate alarak, iki ayrı resepsiyon düzenledi. Milletin vicdanını kanatan,"Çifte resepsiyon" uygulamasına 2010 yılı 29 Ekim`in de son verildi. 29 Ekim`de Çankaya Köşkü`nde tek resepsiyon düzenlendi. O dönemin Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının da resepsiyona katılacağı ve böylece, çifte başlı görüntüye son verileceği beklentisi hakimdi. Ama olmadı.

Askerler Gazi Orduevi`nde,"Alternatif resepsiyon" düzenlediler. Cumhurbaşkanı Gül`ün bu duruma üzüldüğü hatırlıyorum. "Alternatif resepsiyon" uygulaması demokrasi adına hepimizi yaralamıştı. O günlerde Koşaner Paşa`nın," O resepsiyona katılsam altımda cuntaların oluşmasına mani olamazdım" dediği de kulağıma gelmişti.

Ama şura sürecindeki sergilediği tavır da gösterdi ki, Koşaner Paşa da resepsiyona katılmak istememiş. Bu kez sivilleşme adımlarına bir yenisi daha eklenecek.

27 Ekim Perşembe günü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapılacak. Askeri, sivili, ülkenin Cumhurbaşkanı`nın başkanlığında başta terörle mücadele olmak üzere bölgemizdeki kritik gelişmeleri değerlendirecek.

48 saat sonra aynı birlik ve beraberlik tablosu Çankaya Köşkü`ne taşınacak. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları Köşk`teki resepsiyona iştirak edecekler. Ayrıca askerin alternatif bir resepsiyon düzenlenmesi de gündemde yok. Tek resepsiyonla birlikte bir demokrasi ayıbına son verilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir