• DOLAR 32.603
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2504.771
  • ...
‘Örtüye hakaret hiç kimsenin hakkı ve haddi olmamalıdır’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Çözüm süreci ile ilgili bir toplantıya katılmak üzere Batman’a gelen İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Gülden Sönmez, HDP teşkilatları tarafından düzenlenen organizasyonlarda Müslüman kadının simgesi olan tesettüre yapılan hakaretlere tepki gösterdi.

“Kadının örtüsü kadının kimliğidir”

Örtünün kadının kimliği olduğunu ifade eden Sönmez, “Çarşaf ya da nasıl örtünüyorsa, o örtünme biçimi kadın kimliğinin bir parçasıdır. İnanç da kimliğin bir parçasıdır. Kimlikle ilgili bu kadar mücadele verdiğini iddia eden yapıların kimliklerin unsuruyla ilgili hakarete varan bu tarz pankartlar ya da söylemlerde bulunması gerçekten şaşırtıcıdır. Kürt kadınına baktığınız zaman örtü Kürt kadının kimliğinin bir parçasıdır. Onun için batının sürekli doğu toplumlarına, İslam toplumuna, Kürt halkına ve Türk halkına yönelik ‘Kadını şu kılığa sokarsak işte o zaman gerçekten modern kadın olur’ gibi politikasının olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna bu halkın kurumlarının ya da yapılarının böyle bir çanak tutması anlaşılabilir bir şey değildir.” dedi.

“İnanç bu toplumun özüdür”

Kürt kadını için örtünün çok farklı bir anlamı olduğunu vurgulayan Sönmez, “Kim yaparsa yapsın, kimden gelirse gelsin, kime karşı olursa olsun insanların inançlarından dolayı olan tercihlerine, kadınların kendi kimlikleriyle ilgili tercihlerine ve kadınların örtüleriyle ilgili hakaret hiç kimsenin hakkı ve haddi olmamalıdır. Bu hiç kimseye hiçbir şey katmaz. Namus meselesi, inanç meselesi bu meseleler bu toplumun mayası, bu toplumun özüdür. Kürt kadını için de örtünün çok farklı bir anlamı vardır. Batıda yaşayan ama doğulu bir insan olarak ben çok yadırgadım. İkincisi bu söylem onlara kaybettirir. Bunu yapanlar kaybeder.”ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir