• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2306.74
  • ...
`Hizbullah `Terör Örgütü` Listesinden Çıkarılsın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Edinilen bilgilere göre, Nevali Otel`de yapılan ve 7 saat sürdüğü öğrenilen toplantıya ilk defa Peygamber Sevdalıları`na yakın birinin de davet edildiği belirtildi. Başbakan Davutoğlu`nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte 8 Bakanın hazır bulunduğu toplantıya, MAZLUMDER, Özgür-Der, İHD, ARAPDER gibi Sivil Toplum Kuruluşları’ndan (STK) 26 davetli katıldı.

Toplantıda Neler Konuşuldu?

HDP’ye yakın STK temsilcileri ağırlıklı olarak çıkacak olan güvenlik paketine karşı çıktı. Özellikle Molotof’un silah sayılmasının istismara neden olabileceğini savundular. Ayrıca hepsi ısrarla üçüncü gözün yani ABD’nin sürece dahil edilmesinde ısrar ederken, Başbakan Davutoğlu, Güvenlik ve özgürlük dengesini gözetmek zorunda olduklarını, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü kullanılırken Molotof’un bu eylemlerde yerinin olmaması gerektiğini ve bu konuda geri adım atılmayacağını kendilerine aktardığı öğrenildi.

Davutoğlu devamla, Avrupa ve Amerika’da Molotof’a cezalar verildiğini, her şeye rağmen yasları en yumuşak ve liberal ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Üçüncü göz olma konusunda Türkiye’nin de bazı ülkelerin iç meselelerinde arabulucu oldukları iddiasına karşı Başbakanın, “bizim o ülkelerde çıkarlarımızın olmadığını ama üçüncü göz olarak öne sürülenlerin bölgemizde çıkarları olduğu ve tarafsız olamayacaklarını” söyleyerek o hususa da kapı aralamadığı belirtildi.

Davutoğlu, Bölgenin Silahlandığından Haberdar

Bir katılımcının çözüm sürecine rağmen PKK örgütünün yandaşlarını silahlandırdığını, örgütün saldırdığı bütün kesimlerin de buna mukabil silahlandığı iddialarına; söz alan diğer katılımcılar itiraz etse de Başbakanın olup bitenlerden haberdar ve hazırlıklı olduklarını belirtmesi, dolaylı olarak silahlanma vakasını onayladığı şeklinde değerlendirildi.

İlk Defa Peygamber Sevdalılarına Yakın Biri Davet Edildi

Başbakanla birlikte 8 bakanın hazır bulunduğu toplantıya ilk defa Peygamber sevdalılarına yakın bir temsilcinin davet edilmesi, bundan sonra barış sürecinin daha geniş tabanlı olacağına işaret ederken, toplantıda söz alan temsilcinin, “Görüşmeler siyasi partiler arasında oluyorsa bölgenin üçünü partisi konumundaki HÜDA PAR’ın; Silahların bırakılması için silahlı örgütlerle görüşülüyorsa Hizbullah’ın; sadece STK’larla görüşülecekse Mustazaflar Cemiyeti`nin sürece dâhil edilmesi gerektiği" yönünde görüşlerini dile getirdiği öğrenildi.

"Hizbullah `Terör Örgütü` Listesinden Çıkarılsın`

Başbakan ve Bakanlara önemli önerilerde bulunan Peygamber Sevdalılarına yakın temsilcinin, şayet Hizbullah 10 yılı aşkın süredir silah kullanmadığı için görüşülmeyecek ise silahların bırakılmasının özendirilmesi için “on yıl süreyle silah kullanmayan örgütlerin silahlı terör örgütü listesinden çıkarılacağına” dair bir düzenlemenin yapılması gerektiğini önerisinde bulundu. Başbakan Davutoğlu’nun buna olumlu ve ya olumsuz bir cevap vermediği öğrenildi.

"Kürtlerin Temel Haklarının Pazarlık Konusu Yapılmıyor"

Toplantıda konuşulan bir başka önemli konu ise Kürtlerin temel haklarının pazarlık konusu edildiği iddiaları oldu. Bu iddialara kesin bir dille karşı çıkan Başbakan Davutoğlu, kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını, öyle ise verilen haklar karşılığında örgütün ne verdiğinin de ortaya konulması gerektiğini, verilen hakların parti felsefelerinden kaynakladığı için bu hakların genişletilerek verilmeye devam edileceğini, sürecin de bu nedenle ayakta tutulmaya çalışıldığını belirtti. (Hürseda Haber)

Bu haberler de ilginizi çekebilir