• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...

 Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ`nin (KCETAŞ) ev sahipliğinde bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen "Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor" buluşması öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Putin`in ziyareti Türkiye açısından nasıl bir tablo oluşturur" şeklinde bir soru üzerine Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Türkiye ziyaretinin son derece önemli olduğunu, üst düzeyde stratejik bir toplantı yapılacağını söyledi.

Bunun hazırlık toplantısı olarak iki gün önce Moskova`da Rusya Enerji Bakanı Alexandr Novak ile Karma Ekonomi Komisyonu Eşbaşkanları olarak toplandıklarını ifade eden Yıldız, bütün bakanlıklarla oluşturdukları heyetle birlikte bu toplantının hazırlığını yaptıklarını belirtti.

Başta enerji konuları olmak üzere görüşecekleri çok fazla konu olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Özellikle son gelişen Rusya Federasyonu ile ilgili gerek bölgesinde gerek Avrupa Birliği`nde gerekse Amerika Birleşik Devletleri`nde farklı siyasi politikalar oluşmaya başladı. Tabi ki bunların da değerlendirmesi mutlaka yapılacaktır. Ama Rusya ve Türkiye birbirlerini stratejik yatırımlarla tamamlayan iki önemli ülkedir. Bunun bize kazandıracağı çok şey var. Uluslararası prensiplerimizden ödün vermeden bütün bunları gerçekleştirebilecek kabiliyet ve kapasitedeyiz. Karma Ekonomi Komisyonu toplantısında doğalgazla ilgili fiyat indirimi talebimizi yineledik. Karşılıklı belli adımlar atıldı. Şu anda bu adımlar tek başına yeterli değil. Yine adımlar atmamız lazım, birbirimize daha yakın olmamız lazım ki ortak bir noktada buluşabilelim. Aynı zamanda şu anda batı hattından, Ukrayna`dan gelen doğalgazda yarı yarıya bir kapasite oluştu. Bu kapasitenin kontrat değerlerine ulaşmasını yani günlük 42-43 milyon metreküp civarında DCQ dediğimiz rakamın mutlaka oluşması gerektiğini, artık havaların kış şartlarına iyiden iyiye girdiğini kendilerine de ilettik. O açıdan bunun olmazsa olmaz şartlarımızdan birisi olduğunu ilettik."