• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Sündüs Katliamı için adalet tecelli edecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 21 yıl önce Van`ın Bahçesaray (Müküs) ilçesi Sündüs (Miran) Yaylası`nda 14`ü çocuk 24 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili zaman aşımı kararının kaldırılmasına hükmetti. “İnsanlığa karşı işlenen suç” kapsamında zaman aşımından çıkarılan dava 21 yıl sonra tekrar görülecek.

İLKHA’a tarafından gündeme getirilen Sündüs Katliamı’yla ilgili savcılığın verdiği ‘zaman aşımı’ ve ‘takipsizlik’ kararını bozan mahkeme, katliamın ‘İnsanlığa karşı işlenmiş suç’ olduğuna hükmetti.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Şubat 2014 tarihinde zaman aşımını gerekçe gösterilerek, takipsizlik kararı verilen dava, ailelerin, avukatları aracılığıyla TMK 10’uncu maddesiyle görevli Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunması ile yeni bir boyut kazandı ve itiraz dilekçesinde takipsizlik kararı verilen dosyanın, 5237 sayılı TCK’nin 77. maddesinde düzenlenen “İnsanlığa karşı işlenmiş suç” kapsamında değerlendirilmesi talebinde bulunuldu.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise suç tarihinden sonra yürürlüğe giren TCK 77’inci maddesi ile uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uygulamalarında insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağı kanaatine vararak, savcılığın verdiği takipsizlik kararını bozdu. Bu emsal karar ile birlikte Sündüs Katliamı 21 yıl sonra tekrar soruşturulacak.

“Bu karar 21 yıldır kanayan yaramızı biraz dindirdi."

Katliamda annesi ve yakınlarını kaybeden Sabahattin Samsa konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 21 yıl sonra da olsa adaletin tecelli etmesinden umutlu olduklarını ifade ederek, davanın zaman aşımından kurtarılmasının bir nebze de olsa acılarını hafiflettiğini ifade etti. Samsa; bundan sonraki süreçte ise faillerin tespit edilerek adalete teslim edilmesini istediklerini aktararak, “Bu karar 21 yıldır kanayan yaramızı biraz dindirdi." ifadelerine yer verdi.
Öte yandan aynı yılda insanların diri diri yakıldığı Altınova Katliamı ve 90’lı yılların karanlık dehlizlerinde işlenen onlarca katliam için benzer adımların atılması bekleniyor. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir