• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Fabius: Fransa, Filistin`i Tanıyacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Fransa Meclisi`nde iktidardaki Sosyalist Parti (PS) milletvekillerinin sunduğu, "Filistin`in devlet olarak tanınması" karar tasarısı tartışıldı.

Tasarıyla ilgili mecliste yapılan oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa`nın sorumluluklarını yerine getirerek Filistin`i devlet olarak tanıyacağını söyledi.

Fabius, "Filistin`in tanınması anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır" dedi.
Filistin`in tanınmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde değerlendireceklerini belirten Fabius, "Fransız hükümeti, İsrail-Filistin sorunun iki yıllık zaman çizelgesi içinde nihai çözüme kavuşmasını kabul edebilir. Bu en sık tartışılan konudur" dedi.

İsrail-Filistin barış müzakerelerinin çıkmazlığa ulaşması ardından yapılan girişim ve çabalara değinen Fabius, "Bu çabalar başarısız olursa, yerleşim inşası sorununu çözmek için sunulan girişimler başarısız olursa, o zaman Fransa görevini yapmak ve gecikmeden Filistin devletini tanımak zorunda olacak. Biz buna hazırız" dedi.

Fabius, "Fransa, Filistin`i tanıyacaktır. Soru, ne zaman ve nasıl olacağıdır. Çünkü bu tanımanın, çatışmanın çözümsüzlüğünü aşmaya ve kalıcı çözümün sağlanmasına faydası olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Binyamin Netanyahu, Fransa`nın Filistin devletini tanırsa `büyük bir hata` yapmış olacağını söylemişti.

2 Aralık`ta oylamaya açılacak

Fransa Meclisi`ndeki Filistin`in devlet olarak tanınmasına ilişkin karar tasarısı 2 Aralık`ta oylanacak. Aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısının ise 11 Aralık`ta Fransa Senatosu`nda oylanması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) da perşembe günkü oturumunda Filistin`in devlet olarak tanınması yönündeki bir tasarıyı görüşmüştü. Bu tasarının da AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor.

AFP ve AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir