• DOLAR 32.382
  • EURO 35.036
  • ALTIN 2326.3
  • ...
Filistin `sözde değil özde` Destek İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Filistin Meclis Başkanvekili Ahmed Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, israil`in Mescid-i Aksa`ya yönelik saldırılarının asıl gayesinin Kudüs`ün zaman ve mekan olarak Yahudiler ile ortak kullanılmasının sağlaması olduğunu söyledi.

israil`in ortak kullanımın ardından Mescid-i Aksa` ele geçirip yerine Süleyman Mabedi`ni yeninden inşa etmek istediğini ifade eden Bahar, "israil, Mescid-i Aksa`yı yıkmak istiyor. Bunu için her yolu deniyor. Mesela Mescid-i Aksa`nın altının oyulması suretiyle ufak bir sarsıntıda buranın çökmesini sağlamaya çalışılması da bu yollardan bir tanesi. Böylelikle tepkileri de bertaraf etmeyi düşünüyorlar" diye konuştu.

"Türkiye, Filistin topraklarında tarihi geçmişe sahip bir ülke"

Türkiye`nin Filistin meselesinde göstermiş olduğu tavrın apaçık ortada olduğunu belirten Bahar, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın "israil`in Mescid-i Aksa`ya yaptığı barbarca saldırı Türkiye`ye yapılmış bir saldırıdır" açıklamasının kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Erdoğan`ın Filistin meselesi konusunda en çok dertlenen liderlerin başında geldiğini ifade eden Bahar, şunları kaydetti:

"Sayın Erdoğan`ın Filistin meselesinin çözüme kavuşturulması, israil işgalinin sona erdirilmesindeki gayretlerini apaçık görmekteyiz. Söz konusu açıklama, O`nun en güzel ifadelerinden biridir. Biz, Filistin meselesinin kurtuluşunun Recep Tayyip Erdoğan`ın öncülüğünde olacağına inanıyoruz. Çünkü; Türkiye, Filistin topraklarında tarihi geçmişe sahip bir ülke. Bir meselenin çözümünde tarihsel süreç ve derinlik bir o kadar önemlidir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan da tarihsel bir arka plana sahip."

"Tam bir devlet hüviyetinde tanınmamız lazım"

Bahar, Avrupa`da bazı ülkelerin Filistin Devleti`ni tanımasının kendileri için güzel bir gelişme olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Evet güzel bir gelişme ama bu ülkeler bize ülkelerinde resmi bir temsilcilik verdikleri zaman. Bizim tam bir devlet hüviyetinde tanınmamız lazım. Sadece resmi olarak bir tanıma bizim için için sevindirici ama yeterli değil. Sözde bir destek değil özde, siyasi, iktisadi ve mali destekleri istiyor ve bekliyoruz."

Avrupa`da Filistin ile ilgili girişimler

Filistin`in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde arttı. İsveç`in geçen ay Filistin`i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya`da parlamento hükümetin Filistin`in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da iktidar ortağı İşçi Partisi Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti. Son olarak Fransa Meclisinde Sosyalist Grup, Filistin’in resmen tanınmasını talep eden karar tasarısını meclise sunmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir