• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
O Dernek Resmen Kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Şeyh Said’in ailesi ve yakınları yaklaşık 2 ay önce, Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kuruluş dilekçesiniDiyarbakır Valiliği’ne verdi. Valilikten onay alan dernek, Ofis semtindeki Güneş Plaza’ya tabelasını astı.

Rûdaw’a bilgi veren Şeyh Said’in torunu ve Dernek Başkanı Kasım Fırat, derneğin birincil hedefinin 1925 yılında idam edilen Şeyh Said ile dava arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunması olduğunu söyledi.

Fırat, derneğin diğer bir amacının da Şeyh Said’in ismini taşıyan bir üniversite kurmak olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Şeyh Said Üniversitesi, O’nun ruhuna ve mezhebine uygun bir üniversite olacak. Üniversitede Kürdistan halklarının tarihi, edebiyatının yanı sıra fen hukuk gibi bölümler de olacak. Ayrıca İslami bilimler de okutulacak.”

Kasım Fırat, önümüzdeki dönem, 1925 yılında şehit olanların buluşabileceği bir vakıf kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Aslen Elazığ Palulu olan Şeyh Said, 13 Şubat 1925’te, Palu, Bingöl, Diyarbakır bölgesinde, baskılar sonucu başlayan Kıyamın liderliğini yaptı. Şeyh Said ve 46 arkadaşı İstiklal Mahkemeleri’nde yargılandıktan sonra idam cezasına çarptırıldı. Şeyh Said ve 46 arkadaşı Diyarbakır’daki Şeyh Said Meydanı’nda (Dağkapı Meydanı) idam edildi.

Ailesinin talebine rağmen resmi arşivler açılmadığı için mezar yerleri tespit edilemiyor.

Şeyh Said ayaklanması Türkiye’deki tarih kitaplarında “Cumhuriyete karşı gerici bir ayaklanma olarak” tanımlanıyor.

Şeyh Said ailesi, bu tanımlamaların kaldırılmasını, Şeyh Said ve arkadaşlarının itibarının iadesini istiyor.

Diyarbakır’da Şeyh Said’in ismini taşıyan bir de cami bulunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir