• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...
1. Dünya savaşında Araplar Osmanlı`ya ihanet etmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Etik Topluluğu tarafından "1. Dünya Savaşında Araplar, Türklere İhanet Etti mi?" konulu konferans düzenledi. Düzenlenen konferansa Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Barlak konuşmacı olarak katıldı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu`nda düzenlenen konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Peker, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Osmanlı`nın çöküş döneminde Türk olmayan Müslüman unsurlar arasında gerçekleşen isyanlar baş göstermişse de, bu unsurların bir bütün olarak `ihanet ettikleri`nin kesinlikle söylenemeyeceğini belirten Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hasan Barlak, "Hatta Araplar söz konusu olduğunda, Osmanlı`ya isyan edenlerin küçük bir azınlık olduğunu, buna karşılık Arap kabilelerinin çoğunun Osmanlılık ve Müslümanlık bağıyla İstanbul`a sadakat gösterdiklerini söyleyebiliriz" dedi.

Osmanlı Devleti`nin 1. Dünya Savaşı`na girmesine İngiltere`nin karşı olduğunu belirten Barlak, "Defalarca Türkiye`yi `savaşa girmeyin` diye uyardı. Çünkü İngiltere cepheleri bölmek istememektedir. Yani yeni cephelerin açılması İngiltere`nin de işine gelmemektedir. Mekke Emiri Şerif Hüseyin`in Hicaz`da bazı Arap bedevi kabilelerini ayaklandırarak 1916`da İngilizlerle işbirliği yaptığı doğrudur.

Ancak Birinci Dünya Savaşı konusunda genel bir bilgisi ve fikri olan herkes, bunun askeri açıdan tayin edici bir değer taşımadığını bilir. İngilizlerin daha sonra yerine getirmediği bağımsızlık vaadi ile işbirliğine çektikleri Şerif Hüseyin`in ve oğullarının komuta ettiği bedevi kabileleri, Mekke-Maan hattında, yani asıl cephenin gerisinde İngiliz kuvvetlerine yardımcı olmuştur.

Asıl cephe, önce Süveyş Kanalı ve Kanal Harbi`nde Türk-Osmanlı kuvvetlerinin geri çekilmesinden sonra Filistin`de kurulmuştur. Filistin`de tek bir Arap ayaklanmamıştır. Suriye`de, Irak`ta, Lübnan`da Türk kuvvetlerini arkadan vuran herhangi bir olay olmamıştır. Arapların ezici çoğunluğu, İstanbul`da yani Türkiye`ye sadık kalmıştır. Cephedeki komutan Şam Valisi Cemal Paşa, çok sayıda Arap milliyetçisini idam ettirmiştir.

Cemal Paşa`nın ve ittihatçıların, kaba baskı politikalarının Araplarda büyük tepki meydana getirmesine karşılık, Arabistan Yarımadası`nın Hicaz bölümünden Akabe`ye kadar olan cephe gerisi dışında, Arapların Türkleri arkadan vurduğuna dair tarihte herhangi bir kayıt yoktur" diye konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir