• DOLAR 32.602
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2488.355
  • ...
Diyarbakır'da Suriyeli çocuklar için okul açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Ülkelerinde yaklaşık 4 yıldır devam eden savaş nedeniyle başka ülkelere göç etmek zorunda kalan Suriyeliler, gittikleri memleketlerde hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar. Hayat düzenleri bir anda altüst olan Suriyeliler bulundukları yerlere entegre olmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda Diyarbakır’da yaşayan Suriyeli çocukların eğitimi için Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Milli Eğitimin Müdürlüğünün destekleri ile ilk defa okul açıldı.

Bağlar ilçesinde yer alan Şehit Nesrin Ünügür binasında öğrenim görecek öğrenciler okula adeta akın ettiler. Diyarbakır’da Suriyeli öğrenciler için açılan okulu duyan anne-babalar çocuklarını kapıp okula kaydettiler. Suriyeli öğrencilerin heyecanı yüzlerinden okunurken, okullarına devam etmenin sevincini yaşadılar.

Okulun yeni olması nedeniyle bazı eksiklikleri bulunan öğrenciler hayırseverlerden ve STK’lardan eksik olan okul malzemelerini tamamlamak için yardım bekliyor.

"Öğrencilerin okul araç ve gereç sıkıntısı var"
İlkokul 4. Sınıf öğrencisi Ali Murad, arkadaşları ile okul okumaktan memnun olduğunu belirterek, okumak için gerekli kalem, defter, çanta gibi ihtiyaçlarının giderilmesini talep etti. İmkânları olmadığı için ihtiyaçlarını karşılamayan Murad, diğer arkadaşlarının da okul araç ve gereçlerini eksik olduğu ifade etti.

Suriye’nin Kobani kentinden gelen Mustafa Muso, Kobani’de iken 11.sınıfta okuduğunu, çıkan savaş nedeniyle memleketlerinden göç edip 1 sene önce buraya geldiklerini belirtti. Suriye’de çıkan savaş nedeniyle okula ara vermek zorunda kaldığını ifade eden Mustafa Muso, “Buraya geldikten sonra medrese okumaya başladım. Suriyeliler için böyle bir okulun açıldığını duydum ve böyle bir okulun açılmasından dolayı çok memnun oldum. Bu okulun açılması ile 12. Sınıfa geçtim. Diyarbakır’da sadece bir okulun olması nedeniyle ve havaların soğuk olmasından dolayı bazı arkadaşlarımız okula gelemiyor. Eğer öğrenciler için servis tutulursa daha fazla arkadaşımız okula gelecek.” dedi.

“Liseyi bitirip üniversiteye gitmek istiyorum“
Suriye’nin Qamişlo kentinden gelen Menal Ahmed Alomer şimdiye kadar okul okuyamadıklarını, fakat açılan bu okul ile eğitimlerine devam etme fırsatını bulduklarını belirtti.  12. Sınıf öğrencisi olduğunu belirten Alomer, “Okulumu bitirip üniversiteye devam etmek istiyorum.  İlk etapta okul malzemeleri ile beraber bazı sıkıntılarımız var. Birde servis olursa gidip gelmede sıkıntı yaşamayız. Birçok arkadaşımız da okul gelecek.” dedi.

“Sıkıntıları aşmada STK’lara önemli iş düşüyor”
Projeye koordinatörlük yapan Mili Eğitim yetkililerinden Tuncay Yerlikaya, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Milli Eğitimin Müdürlüğünün destekleri ile ilk defa böyle bir okulun Diyarbakır’da açıldığını belirtti.

Daha önce STK’ların ufak çapta girişimleri olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Diyarbakır Valiliği ve Milli Eğitimin Müdürlüğünün desteği Diyarbakır’da açılan ilk okul. Daha önce STK’ların ufak çaplı girişimleri var, fakat bu denli planlı projeli olmadı. Valilik ve Milli Eğitimin de sonuna kadar desteği var. Suriyeli muhacir kardeşlerimizin sonuna kadar destek vereceğiz.” açıklamasında bulundu.

Mümkün olduğu müddetçe en iyi şekilde hizmet vereceklerini ifade eden Yerlikaya, “Bizim okulun kapasitesi şuan 540 öğrenci, fakat öğrenci sayısının çok fazla olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Diyarbakır’da yaklaşık 15 bin Suriyeli olduğu tahmin ediliyor.” şeklinde konuştu.

Okulun yeni olmasından dolayı bazı alt yapı sıkıntıları olduğunu belirten Yerlikaya, “Okul yeni olduğundan dolayı alt yapı sıkıntısı yaşıyoruz. Öğrencilerin okul malzemesi sıkıntısı var. Bu sıkıntıları valilik ve milli eğitimin yardımı ile çözmeye çalışacağız, fakat burada önemli iş STK’lara düşüyor.” dedi.

“Amacımız çocuklarımızın başıboş kalmaması, kötü yollara girmemeleridir“
Suriyeliler için açılan okulun müdürü Muhammed Said Murad ise “Diyarbakır’da Suriyeli öğrenciler için açılan ilk okul. Fakat Batman, Mardin, Gaziantep, İstanbul gibi diğer illerde daha önce okullar açılmıştı. Öğrencilerin okula yoğun ilgisi var. Şuan 550 kayıtlı öğrenciden, 220 öğrenci okulda hazır vaziyette.” dedi.

Okulda 30 öğretmenin gönüllü olarak, ücret almadan ders verdiklerini belirten Murad, “Okulumuzda kayıtlı 550 öğrenci için 30 öğretmen ders veriyor. Okulda 1.sınıftan, 12.sınıfa kadar öğrenciler eğitim almakta. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Arapça ilim dersleri bunun yanında Tarih, Coğrafya,  Matematik, Fen gibi birçok ders veriliyor.“ şeklinde konuştu.

Yaklaşık 1,5 senedir bu okulu açmak için çalıştıklarını ifade eden Muhammed Said Murad, “Yaklaşık 1,5 senedir bu okulu açmak için çalışıyoruz. Muhacir olduğumuzdan dolayı, kimseyi tanımamamızdan dolayı çok sıkıntı yaşadık. Valiye, milli eğitim müdürüne ulaşana kadar zorluk yaşadık. Fakat bütün sıkıntılara rağmen bu okul açıldı. Emniyet müdürlüğünde bazı işlemler için gittiklerinde Diyarbakır’da kayıtlı Suriyeli aile sayısın 1 bin 650 olduğunu, her hafta 80 aileyi kayıt altına aldıklarını ve kayıtsız Suriyeli sayısının da oldukça fazla olduğunu belirttiler.  Amacımız çocuklarımızın başıboş kalmaması, kötü yollara girmemeleridir.“ ifadelerinde bulundu.

“Burada görev yapan öğretmenler gönüllü bu işi yapıyorlar“
Okulda öğretmenlik yapan Ğerîba Şêx Bekir, öğrencilerin okul araç ve gereçlerinde eksiklikler olduğundan dolayı bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.  Okulda ders veren öğretmenlerin gönüllü olarak yaptığını ifade eden Bekir, “Burada görev yapan öğretmenler gönüllü bu işi yapıyorlar. İmkân olursa bu öğretmenlerde emeklerinin karşılığına alırlarsa memnun oluruz. Bizler imkânlarımız oldukça ders vereceğiz. Buradan Suriyeli kardeşlerimize sesleniyorum. Çocuklarınızı okula gönderin, eğitimlerine devam etsinler.” dedi.

Diyarbakır büyük olduğundan, burada yaşayan Suriyeliler de şehrin farklı noktalarında yaşadıklarından dolayı okula gidip-gelmekte sıkıntı yaşadıklarını belirten Bekir, “Gündüz okul diğer öğrenciler tarafından kullanıldığından dolayı Suriyeli öğrenciler okula saat 15.00’te geliyorlar, okuldan da saat 18.00 de çıkıyorlar. Öğrenciler hem küçük, hem yabancı olduklarından, anne babaları genelde çalıştıklarından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Fakat birkaç servis tutulursa bu sıkıntı büyük çapta aşılacak. Bu şekilde öğrenci sayımızda da artış olacak.”  şeklinde konuştu.  (Emrah Deniz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir