• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
Tesettür Mitingine STK`lardan Büyük Destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Mustazaflarla Dayanışma Derneği (Mustazaf Der), başörtüsünün yaşamın her alanında özgür olması için 23 Ekim`de Diyarbakır`da gerçekleştireceği "İnanca Saygı ve Başörtüsüne Özgürlük Mitingi" ne her kesimi davet ederken Mustazaf Der`in çağrısına STK`lardan destek açıklamaları gelmeye başladı. Diyarbakır`da Faaliyetlerini sürdüren Yeni İhya Der düzenlediği bir basın açıklaması ile, 23 Ekim Pazar günü yapılacak olan `Tesettüre Çağrı ve Başörtüsüne Özgürlük Mitingine` tüm üye gönüldaşlarıyla birlikte destek vereceklerini duyurdu.

Başörtüsü Yöneticilerin İnisiyatifine Bırakılacak Kadar Basit Bir Mesele Değildir
Dernek adına basın açıklamasını Şahabettin Asana okudu, Müslüman halkın eskiden olduğu gibi bugün de mağdur edilmekte olduğunu ifade eden Asana, "Şimdiye kadar gelen tüm hükümetler bu mağduriyeti giderme konusunda halkımıza söz vermiş; ama hiç kimse sözünün gereğini tam olarak yerine getirememiştir. Yıllardır devam eden mağduriyetlerden biri de Başörtüsü-Tesettür meselesidir. Bu sorun idarecilerin ve yöneticilerin inisiyatifine bırakılacak kadar basit bir mesele ve basit bir sorun değildir. Dini vecibelerden olan örtünme meselesine getirilmesi gererken çözüm elbette Anayasal güvencelerle belirtilmelidir." dedi.
"Çözümler Beraberinde Çelişkiler Getirmemeli"
"Çözümler beraberinde çelişkiler getirmemeli" diyen Asana, bazı kurumlarda serbest, bazı kurumlarda yasak gibi çelişkilerin olmaması gerektiğini ifade eden Asana konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu zulme `dur` denilmeli ve gerekli adımlar cesaret ve halkta alınan destekle atılmalıdır. Halkın çoğunluğunu oluşturan, Müslüman kimliğinin gereğini yapmak isteyenlere kulak verilmelidir.

Dini ve insani bir hak olan bu husustan dolayı yıllardır üniversite kapılarında okul bahçelerinde, işyerlerinde ve görevleri başında mağdur edilen, zulme uğrayan Annelerimize, bacılarımıza, kızlarımıza cefa görülen bu olayların bir daha tekerrür etmesini istemiyoruz. Mademki başörtüsü takma dini inancın gerekliliğinden kaynaklanıyorsa o halde bu konudaki serbestlik naslar ve dindarların hassasiyetleri göz önüne alınarak belirlenmelidir. Hal böyle olunca konulan sınırlamalara son verilmelidir. Örtülü kızımız okuluna gitmeli, örtülü bacılarımız üniversitesine gitmeli ve örtülü Annelerimiz iş yerlerinde görevi başında haksızlığa uğramadan görevini yapabilmelidir."

"Başörtüsü Acilen Çözülmesi Gereken Bir Meseledir"
Bu sorunun zaman ve sürece bırakılacak bir mesele olmadığının altını çizen Asana: "Başörtüsü acilen ve süratle çözülmesi gereken bir meseledir. Gelecekte bu sorunun bir daha gündeme gelmemesi için başörtüsü serbestisinin anayasal güvence altına alınması gerekir. Yeni bir Anayasa yapılmasının gündemde olduğu bu dönemde, hükümetin bu konuyu mutlaka masaya yatırması gerekir."

İnsani Hak ve Özgürlükler Konusunda Adım Atanlar, Rahmetle Anılmışlardır
Asana son olarak çözüm erkine şu uyarılarda bulundu: "İnsan hak ve özgürlükleri konusunda adım atanlar her zaman rahmetle anılmışlardır. Bu konuda gerektiği gibi adım atmayanlar her zaman halkın gönlünde mahkûm edilmiş ve tarihin çöp sepetinde yerlerini almışlardır. Hak ve özgürlükler verilmeli; eğer verilmezse hakkını savunmasını ve almasını bilenler, bu hakları almak için elbette gerekli yolları denemek zorunda kalacaklardır.
Osman İçli-İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir