• DOLAR 32.534
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2493.031
  • ...
SON DAKİKA
Kurtulmuş: Suriye'den yeni bir göç dalgası bekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - AK Parti Sosyal İşler Başkanlığının düzenlediği Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalıştayda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni bir mülteci akının yaşanabileceğine dikkat çekti.

Mülteci meselesinin uzun bir süre Türkiye’nin önemli meselelerinden biri olmaya devam edeceğini ifade eden Kurtulmuş, “Biz bunları misafir biliyoruz ve onları en iyi şekilde ağırlamaya devam edeceğiz. Bu misafirler, ülkeye maddi olarak büyük yük olabilir ama bir de onlar açısından bakıldığında her bir aile ve fert yardıma muhtaçtır. Onlar bilmedikleri bir gelecekle bu topraklara sığındılar. Bu nedenle maddi ihtiyaçlarının da ötesinde çalışmalar yapıp her türlü ihtiyaçlarını karşılamalıyız” dedi.

“Hamiyetperverlik, maddi zenginlik değil gönül zenginliğidir”

Mülteciler konusunda yapılanlara da değinen Kurtulmuş, “Türkiye Suriye mültecilerine yönelik yapmış olduğu hizmetin toplam miktarı 4 milyarı aşmış bulunmaktadır. Bunların içerisinde 800 milyon dolar civarında STK’ların katkıları vardır. Ama maalesef uluslararası camianın bu insani yardıma katkısı minimum düzeydedir. 200 milyon dolar seviyesinde yardımları olmuştur. Hamiyetperver olmak maddi zenginlikle ilgili bir şey değildir. Hamiyetperver olmak gönül zenginliği ile ilgili bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli mültecilerin uzun süre Türkiye’de kalabileceğine dikkat çeken Kurtulmuş,  “Durumlar öyle gösteriyor ki savaştan kaçarak topraklarımıza sığınan mülteciler, uzun bir süre daha burada kalacaklar. Bizim Suriyeli kardeşlerimizle ilgili kalıcı ve nesillerini kaybettirmeyecek onların bu topraklar üzerinde temel hak ve özgürlüklerini içine alacak bir takım kalıcı politikaları üretme mecburiyetimiz var. Bunlardan bir tanesi özelde Suriyeliler için genelde ise Türkiye için bir mülteciler politikası üzerinde düşünüp bu platform üzerinde çalışmamız gerekiyor. Türkiye toprakları üzerinde yeni doğan Suriyeliler var. Bu insanlara iyi bir eğitim vermek gerekiyor, kendi kültürümüz yanında onların da kültürünü vererek iyi bir şekilde yetiştirmeliyiz” dedi.

“Uluslararası güçler Suriye meselesinde sınıfta kaldı”
Uluslararası güçlerin Suriye meselesinde hem savaşı önlemede hem de savaşın sonuçlarını hafifletmekte sınıfta kaldığını ifade eden Kurtulmuş, “Suriye’de nasıl bir gelecek inşa edilecek ile ilgili yol haritası olmayanlar bugün Suriye savaşını bitiremedikleri gibi buradan ortaya çıkan muazzam göç dalgalarını nasıl apsorbe edileceğini bunların nasıl uluslararası camia tarafından sorunsuz bir şekilde geçilebileceğine dair bir perspektife sahip görünmüyorlar” şeklinde konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (Sedat Kuşulay- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir