• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Soma İddianamesi Reddedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soma`da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan iddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme iddianameyi savcılığa iade etti.

İddianamenin Cumhuriyet Savcılığı`na iade gerekçesi olarak "Mağdur ve tanıkların ifadelerinin tam alınmaması, suçlulara yönelik suçlamalarla ilgili delillerin yeterince belirtilmemesi" gösterildi. İddianame eksikleri giderilerek Ağır Ceza Mahkemesi`ne yeniden sunulacak.

Dört eksiklik tespit edildi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedilen Soma iddianamesiyle ilgili dört başlık altında eksiklik saptandı.
Buna göre, ilk eksiklik olarak, iddianamenin F bendinde, dosya kapsamında hayatını kaybeden işçilerin eşleri ve yakınları olan 214 kişinin ifadesinin alındığı, maktüllerin bir kısmının yakınlarının, iddianamede mağdur yada suçtan zarar gören olarak belirtilmediği bildirildi.

Şüphelilerin her birinin görev ve hukuki sorumluluklarının, üstlendiği işin, delilleri gösterilmek suretiyle açık ve net şekilde belirtilmediği, şüphelilerin her birine isnat edilen eylemlerin hangi delillerle irtibatlandırılıdığının tek tek belirtilerek, şüphelilerin sorumluluk tasniflerinin hangi olay, hangi delille irtibatlandırılarak yapıldığının belirlenmediği ikinci eksiklik olarak belirlendi. Yine aynı kapsamda, şüphelilerin, maden ocağında, hangi sorumlulukta ne tür faaliyette bulunduğundan bahsedilmediği, açıklamanın bulunmadığı, şüphelilerin sorumluluk durumlarını belirleyen bilirkişi raporunun eksik tanzim edildiğine dikkat çekildi.

Delillerle irtibat sağlanmamış

Üçüncü eksikliğin gerekçesinde ise, “Dosya kapsamında olayda yeraltı maden ocağında bulunan ve suçtan zarar gören mağdur müştekilerin alınan genel adli tıp muayene raporları kapsamında basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandıkları belirtilmiş ise de, olay esnasında yer altı maden ocağında bulunan mağdur müştekilerin tamamının yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olacak şekilde yaralandıklarının kabul edildiği belirtilmiş olup bu husustaki gerekçe belirtilmeyerek, kabulün delillerle irtibatının sağlanmamış olmasına" yer verildi.

Rapor eksikliği

Şüphelilerin kusur durumlarına etki edebilecek durumda olduğu değerlendirilen sabit gaz ölçüm cihazlarına ilişkin TÜBİTAK raporunun gelmesinin beklenmesi ve rapor sonucu esas alınarak bilirkişi heyetinden ek rapor alınması hususunun değerlendirilmesi gerekmesine rağmen rapor sonucu beklenmeden ve rapor sonucuna göre ek rapor alınıp alınmayacağı değerlendirilmeden iddianamenin düzenlenmesi de, mahkemece son eksiklik olarak belirlendi.

301 kez hapis cezası istemi

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı`nın, Soma Cumhuriyet Savcılığı`nın hazırladığı fezlekeye uyarak düzenlediği iddianamede, her bir ölüm için tutuklu sekiz kişinin 20 ile 25 yıl, tutuksuz yargılananlardan 8`inin üçte bir oranında artırılarak 2 ile 15 yıl, 29 kişinin ise 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor, tutuklu sekiz kişi `olası kasıtla adam öldürmekle` suçlanıyordu.

İddianamede, tutuksuz sanıklardan sekizine `taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma` suçu, kalan 29 sanığa ise `tedbirsizlik ve dikkatsizlik yani kusurla birden fazla adam öldürme` suçu yöneltiliyor.

`Üçü üst düzey yönetici, sekiz tutuklu`

Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs`ta meydana gelen maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmiş, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Soma Maden İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, vardiya amirleri Hilmi Kazık, Yasin Kurnaz, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay tutuklanmıştı.

Faciaya ilişkin bilirkişi raporunun Eylül ayında Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı`na teslim edilmesinin ardından savcının talimatıyla gözaltına alınan 24 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılmışlardı.

Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir